Tarım ve hayvancılık sektörü için kritik karar: Faizin yüzde 35'ine fon desteği

22 Ekim 2024

A
A

1 Ekim 2024 - 30 Eylül 2025 dönemi için yemlik arpa, kimyevi gübre ve tohumluk materyali kullanan zahire üreticilere faiz iade desteği sağlanacak. %60 oranındaki faizin 35 puanlık kısmı Faiz Farkı Fonu'ndan karşılanacak

ZgotmplZ

Haber Merkezi: M. İrşad Esen

Bakanlar Kurulu, 2024-2025 dönemi için tarım ve hayvancılık sektörlerini desteklemeye yönelik önemli kararlar aldı.

Özellikle zahire üreticileri ve küçükbaş hayvan besleyicilerine sağlanacak kredili gübre ve yem desteğiyle üretimin artırılması hedefleniyor.

ZAHİRE ÜRETİCİLERİNE GÜBRE DESTEĞİ

Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanlığı’nın teklifi doğrultusunda alınan karara göre, zahire üreticileri kimyevi gübre alımında faiz desteğinden yararlanabilecek. 1 Ekim 2024 ile 30 Eylül 2025 tarihleri arasında geçerli olacak proje kapsamında, üreticiler Kıbrıs Türk Kooperatif Merkez Bankası aracılığıyla alacakları gübrelerde %60 oranında faiz desteği sağlayacak. Bu desteğin %35’lik kısmı Faiz Farkı Fonu tarafından karşılanacak.

GÜBRE ALIMI VE BAŞVURU ŞARTLARI

Projeden yararlanmak isteyen zahire üreticilerinin belirli koşulları karşılaması gerekiyor. Öncelikle üreticilerin Kıbrıs Türk Çiftçiler Birliği’ne üye olmaları şart. Ayrıca, Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanlığı’na başvurarak, Genel Tarım Sigortası kayıtları üzerinden bir önceki yılın üretim miktarına dayalı gübre ihtiyaçlarını belgelemeleri gerekiyor. Taban gübresi alımı için son başvuru tarihi 31 Aralık 2024 olarak belirlenirken, üst gübre alımı için son tarih ise 15 Mart 2025.

Projeden kamu görevlileri ve ikinci iş yasağı bulunan kişiler faydalanamayacak. Faiz desteğiyle sağlanacak krediler, Kıbrıs Türk Kooperatif Merkez Bankası’nın kendi kredi değerlendirme kriterlerine uygun olarak verilecek.

TOHUMLUK MATERYAL DESTEĞİ

Zahire üreticileri için gübre desteğinin yanı sıra, 2024-2025 üretim sezonunda tohumluk materyal (arpa ve buğday) desteği de sağlanacak. Üreticiler, bu tohumları kredili olarak temin edebilecek ve gübre desteğinde olduğu gibi %60 faiz oranı üzerinden sağlanacak desteğin büyük bir kısmı Faiz Farkı Fonu tarafından karşılanacak. Kıbrıs Türk Kooperatif Merkez Bankası ile ilgili bakanlıklar arasında bu kapsamda bir protokol imzalanacak.

KÜÇÜKBAŞ HAYVAN ÜRETİCİLERİNE YEM DESTEĞİ

Zahire üreticilerine yönelik desteklerin yanı sıra, Bakanlar Kurulu küçükbaş hayvan besleyicileri için de kritik bir karar aldı. 1 Kasım 2024 ile 31 Ocak 2025 tarihleri arasında, damızlık küçükbaş hayvanlara günlük 1 kilo yemlik arpa, besi yemi, besi peleti ve süt yemi kredili olarak sağlanacak. Bu yem desteği de Kıbrıs Türk Kooperatif Merkez Bankası aracılığıyla kredili sistem üzerinden sunulacak.

 

 

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR


Yorum Yap

Yorum yapabilmek için giriş yapmanız gerekmektedir.Giriş yapmak için tıklayınız.

Tüm Yorumlar