Vergi ve kamu alacaklarına yeni af geliyor

11 Eylül 2024

Güncelleme: 11 Eylül 2024

A
A

2022 ve öncesine ait kesinleşen vergiler ve kamu alacaklarının ödenebilmesi amacıyla hazırlanan yasa tasarısı halkın bilgisine sunuldu.

ZgotmplZ

Haber Merkezi

Vergi ve kamu alacaklarının yapılandırılması için hükümetten yeni adım geldi.

Hazırlanan yasa tasarısı ile 2022 ve öncesine ait kesinleşen vergiler ve kamu alacaklarının tahsilinde gecikme faizleri, ödeme türüne göre yüzde 80 ile yüzde 90'a varan oranlarda silinecek.

"2022 Yılı Ve Önceki Vergilendirme Dönemlerine Ait Vergilerin Ve Kamu Alacaklarının Tahsilinin Hızlandırılmasına İlişkin (Geçiçi Kurallar) Yasa Tasarısı" dünkü (10 Eylül) Resmi Gazete'de yayımlanarak, halkın bilgisine sunuldu.

Tasarının genel gerekçesi şöyle:

"2022 yılı ve önceki vergilendirme dönemlerine ait vergiler, vergi cezaları, özel usulsüzlük cezalan ile bu Yasa uyarınca kamu alacağı kapsamına giren ceza, dava masrafı, vergi cezası, para cezası gibi alacaklar, telefon ücretleri (GSM telefon ücretleri hariç), karşılıksız çek ve bunlara ilişkin gecikme zamlarının ve gecikme faizlerinin ödenmesine olanak vermek amacıyla ekonomik sıkıntı içindeki yükümlülere açılım sağlanması ve tahsilatın hızlandırılması amaçlanmaktadır."

Uygulamadan yararlanmak isteyenlerin, yasanın yürürlüğe girdiği tarihten itibaren 30 gün süresi bulunuyor.

UYGULAMADAN KİMLER YARARLANABİLİYOR?

Uygulama ile vatandaşa; 31 Aralık 2022 yılı ve önceki vergi, resim, harç, verilen hizmetlerden doğan asli alacak, ceza, dava masrafı, vergi cezası, para cezası gibi asli alacaklar, kamu alacağı kapsamında olan telefon ücretleri (GSM telefon ücretleri hariç), ödenmemiş kamu alacağı kapsamındaki karşılıksız çek ve bunlara ilişkin gecikme zamları ve gecikme faizlerini taksitler halinde ödeme imkanı veriliyor.

UYGULAMA ŞARTLARI NELER?

Kamu alacağı aslının tamamı peşin olarak ödenirse, cezaların yüzde 90'ı ile cezaya bağlı gecikme zamlarının tümü affedilecek.

Taksitli ödeme seçeneğinde yararlanmak isteyenler için 6 ve 12 aylık iki seçenek sunuluyor. Taksitli ödemelerde, hesaplanacak toplam ödenecek borcun (ana borç miktarı, gecikme zammı, gecikme faizi ile kusur cezası toplamlarının) yüzde 20'sinin (yüzde yirmi) peşin olarak ödenmesi şartı aranacak.

6 taksitli ödemede cezaların ve cezaya bağlı gecikme zamlarının yüzde 85'i, 12 taksitli ödemede ise cezaların ve cezaya bağlı gecikme zamlarının yüzde 80'i affedilecek.

MAHKEMELİK OLANLAR KAPSAM DIŞI

Yapılandırma kapsamındaki vergiler ve kamu alacakları ile ilgili uyuşmazlık sebebi ile Yüksek İdare Mahkemesi'nde kararı bulunanlar bu uygulamadan yararlanamayacak.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR


Yorum Yap

Yorum yapabilmek için giriş yapmanız gerekmektedir.Giriş yapmak için tıklayınız.

Tüm Yorumlar