500 ve 1000 liralık banknotlar yolda mı?

5 Haziran 2024

Güncelleme: 6 Haziran 2024

A
A

TCMB Başkanı Fatih Karahan'ın açıklamaları, 500 ve 1000 liralık banknot ihtiyacının teknik analizler sonucunda değerlendirildiğini ve bu konuda çalışmaların sürdüğünü açıkladı. Nihai kararın şeffaf bir şekilde kamuoyuyla paylaşılacağı belirtildi.

ZgotmplZ

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Fatih Karahan, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda yaptığı sunumda, ekonomik piyasaların bir süredir dile getirdiği 200 liranın üzerindeki banknot ihtiyacına dair önemli açıklamalarda bulundu.

Özellikle 500 liralık banknotların çıkartılıp çıkartılmayacağı konusundaki sorulara yanıt veren Karahan, bu konuda teknik analizlerin yapıldığını belirtti.

ÜST BANKNOTLARA İHTİYAÇ VAR MI?

Komisyon üyelerinin, "500 ve 1000 liralık banknotlara ihtiyaç var mı?" sorusuna yanıt veren Karahan, bu ihtiyaçların teknik analizler sonucu belirlendiğini ifade etti. Karahan, kupür kompozisyonunu farklı göstergelerle yakından takip ettiklerini ve bu konuda çalışmaların devam ettiğini söyledi.

Karahan, 200 liranın üzerindeki banknotlarla ilgili olumlu sinyaller verdiği yılın ikinci enflasyon raporu sunumunun ardından, Meclis'teki açıklamasında da benzer bir yaklaşım sergiledi. Üst banknot ihtiyacının teknik analizler sonucu ortaya çıktığını ve bu konuda çalışmaların sürdüğünü belirterek, nihai kararın şeffaflık çerçevesinde kamuoyuyla paylaşılacağını vurguladı.

ALTIN REZERVLERİ VE ENFLASYON HEDEFİ

Çeşitli merkez bankalarının rezerv işlemleri gereğince altınlarını farklı merkez bankalarında tutabildiğini belirten Karahan, bu uygulamanın yaygın olduğunu ifade etti. Merkez Bankası'nın rezerv yönetimi yaparken ilk hedefinin enflasyonu düşürmek olduğunu vurgulayan Karahan, enflasyonun kalıcı olarak düşürülmesi halinde rezerv probleminin de ortadan kalkacağını belirtti.

KÂR ENFLASYONU

Son dönemde tartışılan "kâr enflasyonu" konusuna da değinen Karahan, bu konuda yapılan çalışmaları yakından takip ettiklerini söyledi.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR


Yorum Yap

Yorum yapabilmek için giriş yapmanız gerekmektedir.Giriş yapmak için tıklayınız.

Tüm Yorumlar