AB, Kıbrıslı Türk hellim üreticilerine yönelik iddiaları yalanladı

10 Eylül 2024

Güncelleme: 10 Eylül 2024

A
A

Avrupa Komisyonu, Kıbrıslı Rum hayvan yetiştiricilerinin, Kıbrıslı Türk hellim üreticilerine ayrıcalıklı muamele yapıldığı yönündeki iddialarını reddetti.

ZgotmplZ

Haber Merkezi:  M. İrşad Esen

Avrupa Komisyonu, Kıbrıslı Rum hayvan yetiştiricilerinin, Kıbrıslı Türk hellim üreticilerine ayrıcalıklı muamele sundukları yönündeki iddialarını yalanladı.

Rum Sığır Yetiştiricileri Koordinasyon Komitesi, Komisyonun Kıbrıs Türk toplumuna 39,5 milyon avro tutarında yardım sağlaması ve bu miktarın 6,5 milyon avrosunun Kıbrıslı Türk hellim üreticilerinin AB'nin Korunmuş Menşe Adı (PDO) gerekliliklerine uyumunu artırmak için tahsis edilmesi nedeniyle eleştiride bulunmuştu.

Avrupa Komisyon Sözcüsü, Kıbrıs Türk toplumuna yönelik yardım programının 2006'dan beri yürürlükte olduğunu ve bu programın, Kıbrıs Türk toplumunun ekonomik kalkınmasını teşvik ederek Kıbrıs'ın yeniden birleşmesine katkı sağlamayı amaçladığını belirtti. Sözcü, bu yardımların adanın ekonomik entegrasyonuna, iki toplum arasındaki temasın artırılmasına ve Kıbrıs sorununun çözümü sonrasında AB müktesebatının uygulanmasına yönelik olduğunu ifade etti.

AB tarafından Kıbrıslı Türk hellim üreticilerine sağlanan fonun, üreticilerin PDO gerekliliklerine uymasını ve AB gıda güvenliği ile hayvan sağlığı standartlarına ulaşmasını desteklemek amacıyla kullanıldığı vurgulandı. Bu bağlamda, Kıbrıslı Türk üreticiler gerekli standartlara ulaştığında, Yeşil Hat üzerinden PDO uyumlu hellim peynirini AB pazarına sunabiliyor.

Sığır yetiştiricilerinin, bu fonların Kıbrıslı Türk üreticilere haksız avantaj sağladığı yönündeki iddialarının aksine, AB yasalarına göre PDO kriterlerine uymayan ürünlerin hellim olarak adlandırılamayacağı belirtildi.

Aynı durum Rum üreticiler için de geçerli olup, farklı standartlara uyan ürünler farklı bir isim altında pazarlanmak zorunda.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR


Yorum Yap

Yorum yapabilmek için giriş yapmanız gerekmektedir.Giriş yapmak için tıklayınız.

Tüm Yorumlar