Çinli otomotiv devi Türkiye'ye yaklaşık 1 milyar dolar yatırım yapacak

BBC, 9 Temmuz 2024

A
A

Dünyanın en büyük elektrikli araç üreticisi Çinli BYD firması ile Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı arasında, Türkiye'de yatırıma yönelik yaklaşık 1 milyar dolarlık anlaşma imzalandı.

ZgotmplZ

Dünyanın en büyük otomotiv şirketlerinden Çinli BYD ile Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı arasında Türkiye'de yaklaşık 1 milyar dolar değerinde yatırım yapılmasını öngören bir anlaşma imzalandı.

BYD, elektrik otomobil satışlarında Elon Musk'ın Tesla'sıyla dünya birinciliği için rekabet ediyor.

Şirket 2023 sonunda dünyanın en çok elektrikli araç satan şirketi olmuş; ABD devi, nisan ayı başlarında bu unvanı geri almıştı.

Avrupa Birliği, 4 Temmuz'da Çin'de üretilen elektrikli otomobillere ek vergiler getirdiğini açıklamıştı.

AA'ya göre BYD’nin Türkiye’de yaklaşık 1 milyar dolar yatırımla, yıllık 150 bin araç kapasiteli elektrikli ve şarj edilebilir hibrit otomobil üretimi ve diğer sürdürülebilir ulaşım teknolojileri için Ar-Ge merkezi kurması öngörülüyor.

5 bin kişiye kadar doğrudan istihdam sağlanması planlanan tesisin 2026 sonunda üretime başlamasının hedeflendiği belirtiliyor.

Tesisin Manisa iline yapılması bekleniyor.

Cumhurbaşkanlığı Dolmabahçe Çalışma Ofisi’nde Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın ev sahipliğinde yapılan imza törenine Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır ve BYD Yönetim Kurulu Başkanı Wang Chuanfu katıldı.
BYD HAKKINDA NELER BİLİNİYOR?

BYD'nin bugün CEO'su Wang Chuanfu, şirketi 1995 yılında Shenzhen kentinde kuzeniyle birlikte kurdu.

Şirket, akıllı telefonlarda, dizüstü bilgisayarlarda ve diğer elektronik cihazlarda kullanılan ve daha pahalı Japon muadillerine rakip olan, şarj edilebilir bataryaların üreticisi olarak adını duyurdu.

2002 yılında halka açıldı ve finansal açıdan zor durumdaki Çin devletine ait otomobil üreticisi Qinchuan Automobile Company'yi satın aldı.

BYD, 2008'den bu yana tanınmış Amerikan yatırımcı Warren Buffett'ın Berkshire Hathaway şirketini hissedar olarak sayıyor.

Analistler, BYD'nin büyümesinin büyük ölçüde batarya üretimine bağlı olduğunu söylüyor.

Bataryalar elektrikli araçların en pahalı parçaları arasında ve bunları şirket içinde üretmek BYD'ye büyük maliyet tasarrufu sağlıyor.

BYD'nin rakiplerinin çoğu bataryalar için farklı üreticilerle işbirliği yapıyor.

BYD'nin batarya üretimi, 2023'ün sonunda fiyatlarını keskin bir şekilde düşürmesine katkı sağladı ve yalnızca Aralık 2023'te satışları yüzde 70 oranında arttı.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR


Yorum Yap

Yorum yapabilmek için giriş yapmanız gerekmektedir.Giriş yapmak için tıklayınız.

Tüm Yorumlar