Dünya Bankası, Türkiye'ye 17 milyarın ardından 18 milyar dolar daha aktarıyor

5 Haziran 2024

Güncelleme: 6 Haziran 2024

A
A

Dünya Bankası Türkiye Direktörü Humberto Lopez, Türkiye'ye mevcut 17 milyar dolarlık fonlara ek olarak 18 milyar dolarlık yeni bir finansman geleceğini belirtti.

ZgotmplZ

Türkiye Sınai Kalkınma Bankası (TSKB) tarafından düzenlenen ilk Kalkınma Günü'nde konuşan Dünya Bankası Türkiye Ülke Direktörü Humberto Lopez, Türkiye'nin son 20 yıldaki büyüme performansını ve geleceğe yönelik finansman planlarını değerlendirdi.

Lopez, Türkiye'nin yüzde 5,4 ortalama büyüme oranıyla önemli ekonomik adımlar attığını vurguladı. Ayrıca, Türkiye'ye mevcut 17 milyar dolarlık fonlara ek olarak 18 milyar dolarlık yeni bir finansman geleceğini belirtti.

ÜÇ ANA BAŞLIK: BÜYÜME, SOSYAL KAPSAYICILIK VE SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK

Lopez, kalkınmanın üç ana başlık altında değerlendirilmesi gerektiğini söyledi:

  1. Büyüme: Kalkınma için öncelikli olarak büyümenin sağlanması gerektiğini belirtti.
  2. Sosyal Kapsayıcılık: Büyümenin toplumun tüm kesimlerine yayılması gerektiğini vurguladı.
  3. Sürdürülebilirlik: Yeşil büyüme kavramının önemine dikkat çekerek, sürdürülebilir kalkınmanın gerekliliğini ifade etti.

Lopez, Türkiye'de kişi başına düşen milli gelirin son 20-30 yılda dört katına çıktığını belirterek, bu başarının takdir edilmesi gerektiğini ve gelecekte de devam ettirilmesi gerektiğini vurguladı. Yüksek enflasyon ortamında yatırımların verimli sektörlere akmasının zorluklarından bahseden Lopez, enflasyonun etkisinin zamanla azalacağını ve sabırlı olunması gerektiğini söyledi.

VERİMLİLİK VE ÜRETKENLİK

Lopez, büyümenin uzun vadede değerlendirilmesi gereken hususlarından birinin verimlilik ve üretkenlik olduğunu belirtti. Küresel piyasalarda rekabetçi olabilmek için aynı girdilerle daha fazla ve daha düşük maliyetle üretim yapabilmenin önemine vurgu yaptı. Son 10 yılda Türkiye'deki verimliliğin bir miktar azaldığını ve enerji geçiş stratejisinin önemli olduğunu ifade etti.

ENERJİ GEÇİŞİ VE SÜRDÜRÜLEBİLİR BÜYÜME

İklim değişikliğiyle mücadele ve büyümenin birlikte yürütülebileceğini belirten Lopez, İspanya'nın yenilenebilir enerji alanındaki başarılarını örnek gösterdi. Türkiye'nin de enerji açısından lider ülkelerden biri olduğunu belirterek, Türkiye'nin elektrik üretim kapasitesinin 105 bin megavat olduğunu söyledi. Dünya Bankası tarafından Türkiye'de devreye alınan ilk yeşil fonların, üretim mühendisliği alanında değişiklikler yapacak firmalara aktarılacağını ve güneş enerjisi santralleri oluşturulmasına destek verileceğini açıkladı.

SEKTÖREL DÖNÜŞÜM VE İSTİHDAM

Türkiye'deki ekonomik dönüşümün tarım sektöründen hizmet ve sanayi sektörlerine kaydığına dikkat çeken Lopez, son 10 yılda Türkiye'deki istihdamın yüzde 10 civarında arttığını, ancak tarım sektöründeki istihdamın yüzde 9 civarında azaldığını belirtti. Endüstri, sanayi ve hizmet sektörlerinde iş gücü niteliği ve istihdamın arttığını ifade etti.

Lopez, Türkiye'nin zenginleştikçe tarım sektörünün ekonomideki ağırlığının azalmasının doğal bir süreç olduğunu, hizmet ve sanayi sektörlerinin ise önem kazandığını vurguladı. Ekonomik kalkınmanın sürdürülebilirliği ve sosyal kapsayıcılık açısından önemli olan bu dönüşümün devam etmesi gerektiğini belirtti.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR


Yorum Yap

Yorum yapabilmek için giriş yapmanız gerekmektedir.Giriş yapmak için tıklayınız.

Tüm Yorumlar