Erdoğan'a göre enflasyonda en zor dönem geride kaldı: Dezenflasyon sürecine giriyoruz

8 Haziran 2024

Güncelleme: 9 Haziran 2024

A
A

Türkiye Cumhurbaşkanı Erdoğan, enflasyonda en zor dönemin geride kaldığını ve dezenflasyon sürecine girildiğini açıkladı.

ZgotmplZ AA

Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, İstanbul Haliç Kongre Merkezi'nde düzenlenen Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) 31'inci Olağan Genel Kurulu ve İhracatın Şampiyonları Ödül Töreni’nde yaptığı konuşmada, ülke ekonomisine ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

"Önceliğimiz bu ülkeyi hayat pahalılığı sorunundan temelli kurtarmaktır." diyen Erdoğan, "Enflasyonu düşürmek için para, maliye ve gelirler politikalarını uyum içinde yürütüyoruz. Mali disiplin alanındaki adımlar para politikamızın etkinliğini arttıracak ve enflasyonla mücadeleye güçlü destek verecek." dedi.

Ekonomi programının ilk yılının geçiş yılı olduğunu ve bu dönemi öngördükleri şekilde başarıyla tamamladıklarını belirten Erdoğan, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Enflasyonda en zor dönemin artık geride kaldığına inanıyoruz. Şimdi programın sonuçlarını daha net göreceğimiz yeni bir döneme, *dezenflasyon sürecine giriyoruz. Geçmişte enflasyonu nasıl tek haneye indirdiysek, inşallah aynı başarıyı tekrar yakalayacağız."

Dezenflasyon; fiyat artış hızının, yani enflasyon oranın zaman içinde azalması anlamına gelmektedir. Yüksek enflasyondan düşük enflasyona geçiş sırasında yaşanan düşen enflasyon sürecini ifade eder.


MAYISTA ENFLASYONDA BEKLENEN ZİRVE GÖRÜLDÜ

Türkiye'de mayıs ayında enflasyon bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 75,45 artış kaydetti. Türkiye tüketici enflasyonu yıllık bazda yüzde 84,39 olarak gerçekleşen Kasım 2022’den bu yana en yüksek seviyeye çıkarak ekonomi yönetimi ve ekonomistlerin beklediği zirvesine ulaştı.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Fatih Karahan geçen ay yaptığı açıklamada enflasyonun mayıs ayında tepe noktasına ulaşmasının beklendiğini belirtmiş, yüzde 75-76 seviyelerini işaret etmişti.

Türkiye Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek de mayısta enflasyonda zirvenin görüleceğini belirtmişti. Şimşek, enflasyonda düşüşün yılın ikinci yarısından sonra başlayacağını aktarmış, eylül ayında yıllık enflasyonun yüzde 40 seviyesine inebileceğini ifade etmişti.

TCMB, son olarak yıl sonu enflasyon tahminini yüzde 38 olarak açıklamıştı.


ŞİMŞEK'LE YENİ DÖNEM BAŞLADI

Türkiye'de geçtiğimiz yıl mayıs ayında gerçekleşen cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ardından ekonominin dümenine yeniden Mehmet Şimşek’in geçmesi ve TCMB Başkanlığı’na Hafize Gaye Erkan’ın getirilmesiyle, sıkı para politikasına dönülmüştü.

O dönem yüksek enflasyona rağmen yüzde 8,5 düzeyinde bulunan politika faizinde kademeli olarak artış sürecine girilmişti.

Şubat ayında Hafize Gaye Erkan'ın istifası sonrası Mehmet Fatih Karahan başkanlığındaki TCMB, faiz artışlarına devam etmişti.

Türkiye'de güncel politika faizi, yüzde 50 seviyesinde bulunuyor.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR


Yorum Yap

Yorum yapabilmek için giriş yapmanız gerekmektedir.Giriş yapmak için tıklayınız.

Tüm Yorumlar