Hükümet, ithal gıdalarda Türkçe açıklama şartını iptal etti! Arapça, Çince olabilir...

13 Haziran 2024

Güncelleme: 14 Haziran 2024

A
A

Besin Maddeleri Tüzüğü'nde yapılan değişiklikle ithal edilen tüm gıda ürünlerinde etiket bilgileri ''Türkçe yazmalı'' şartı iptal edildi. CTP Genel Başkanı Tufan Erhürman bu değişikliğe tepki gösterdi.

ZgotmplZ

Haber Merkezi

Bakanlar Kurulu, "Besin Maddeleri Tüzüğü"nde yeniden değişikliğe girerek ithal edilecek gıdalarla ilgili bazı düzenlemeler getirdi.

9 Mayıs'ta Resmi Gazete'de yayımlanan değişiklikle, tüzüğün 12’nci maddesinin 7’nci paragrafın yerini ise şu yeni 7’nci paragraf almıştı:

“Gıda maddelerinin her türlü etiket bilgileri Türkçe ve/veya İngilizce olmalıdır. Bu iki lisanın bulunmadığı etiket bilgisine sahip ithal gıda maddelerinin piyasada bulunabilmesine izin verilebilmesi için;

Gıda maddesindeki etiket bilgisinin Türkçe’ye yeminli tercüman tarafından çevrilmesi

Ön izin başvurusu esnasında Türkçe çevirinin ilgili bakanlığa sunulması gerekir.”

TÜRKÇE İPTAL EDİLDİ...

Bakanlar Kurulu, aradan bir hafta geçmeden Türkçe içerik zorunluluğunu iptal etti. Yani, gıda açıklamalarında Türkçe yazmasına gerek kalmayacak. 

Bu kararın gerekçesi ise açıklanmadı.

Cumhuriyetçi Türk Partisi (CTP) Genel Başkanı Tufan Erhürman, Besin Maddeleri Tüzüğü’nde yapılan değişiklikleri eleştirerek, İngilizce ve/veya Türkçe içerikli etiket şartının kaldırılmasını eleştirdi.

Erhürman kişisel sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımla, hükümetin tüzükte sık sık değişiklik yaptığına işaret ederek şunları belirtti:

''Tüzükte bir madde var. Gıda maddeleri üzerindeki etiket bilgileri Türkçe ve/veya İngilizce olacak diyor. Orijinalinde başka bir dilde ise, çevirisi yapılacak ve çeviriyi içeren etiket ürünün üzerine yapıştırılarak ülkeye girecek.

Anlaşılan ithalatçılar şikayetçi olmuş. Ülkeye girmeden etiket yapıştırılması sıkıntılı. Girdikten sonra, tüketiciye ulaşmadan önce yapıştırılması yeterli. Buraya kadar anlıyorum.

DEĞİŞTİRDİLER...

Ama bu şikayet üzerine Bakanlar Kurulu tüzüğü değiştiriyor ve İngilizce ve/veya Türkçe içerikli etiketin yapıştırılması şartını tamamen kaldırıyor. Şimdi tüzükte böyle bir şart yok."

Erhürman, paylaşımında, gıda mühendislerinin tüketicilere mutlaka etiketleri okumaları çağrısı yaptığına işaret ederek, "Gelin görün ki bu durumda etiketin yalnızca Arapça, Çince, vs. olmasının önünde hiçbir engel yok! Tüketici anlamazsa anlamasın" ifadelerine yer verdi.

Tufan Erhürman, hükümetin "beceriksiz ve basiretsiz" olduğunu da öne sürdü.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR


Yorum Yap

Yorum yapabilmek için giriş yapmanız gerekmektedir.Giriş yapmak için tıklayınız.

Tüm Yorumlar