KTTO, ticaretin Güney'e kaymasından endişeli

11 Temmuz 2024

Güncelleme: 11 Temmuz 2024

A
A

KTTO, yurttaşların Güney'e geçiş sayısında artış olduğunu ve alış-verişlerini oradan yaptığını kaydederek, rekabet gücünün yükseltilmesi için konunun hükümetçe ele alınmasını istedi.

ZgotmplZ

Kıbrıs Türk Ticaret Odası (KTTO), ticaretin Güney Kıbrıs’a kaydığı yönünde uyarılarda bulunarak, rekabet gücünü koruyacak tedbirler alması konusunda hükümete çağrı yaptı.

Güney Kıbrıs’tan gelen talebin KKTC ekonomisinin en önemli kaynaklarından biri olduğuna dikkat çeken KTTO, 2024 yılının ilk beş ayındaki verilere göre Güney Kıbrıs’tan Kuzey’e geçişlerin, geçen yılki seviyesini korumasına rağmen, alış-verişte ciddi bir düşüş olduğuna işaret etti.  

KTTO, buna karşılık, 2023 yılının ilk beş ayında 982 bin olan Kıbrıslı Türklerin Güney’e geçiş sayısının yüzde 13,4 oranında artarak 1 milyon 113 bine yükseldiğini, rakamların ticaretin güneye kaydığını net bir şekilde gösterdiğini vurguladı.

"GÜNEY'İN ÇARŞISIYLA REKABETTE GERİ KALDIK"

KTTO’dan yapılan yazılı açıklamada, son günlerde gerek esnaf, gerekse daha büyük ölçekte iş yapmaya çalışan iş insanlarının Güney Kıbrıs çarşısıyla olan rekabette geri kaldığı ve bu gidişin durdurulamaması halinde ticaretin büyük ölçüde güneye kayacağı uyarısında bulundu.

"UYARILAR, HÜKÜMETTE ELE ALINMIYOR"

“İş insanlarımızın basına da yansıyan bu uyarılarına karşın konunun hükümet düzeyinde ele alınmadığını görmek tehlikenin boyutunu artırmakta ve hepimizi derinden üzmektedir” ifadelerine yer verilen açıklamada, KKTC ekonomisinin Covid-19 salgını sonrasında yeniden toparlanmasında Güney Kıbrıs üzerinden gelen müşteri potansiyelinin ciddi bir rol oynadığı ve işletmelerin canlanması için ciddi bir kaynak oluşturduğu anımsatıldı.

"YURTTAŞLAR ALIŞ-VERİŞİNİ GÜNEY'DEN YAPIYOR"

Açıklamada şöyle denildi:

“Türkiye’de yaşanan yüksek enflasyonun fiyat istikrarını bozması ve KKTC’nin rekabet gücünü koruyacak tedbirler alınmaması nedeni ile Güney Kıbrıs’tan müşteri almayı bırakın, kendi yurttaşlarımızın alış-verişlerini Güney Kıbrıs’tan yaptığını görmeye başladık. Et sorunuyla birlikte başlayan bu süreç, et ithalatının başlatılmış olmasına karşın devam etmekte ve işletmelerimiz için ciddi bir tehdit oluşturmaktadır. Türk Ticaret Odası bu süreci yakından izlerken rekabet gücümüzü yükseltmek için katkı yapmaya ve paydaşları ile iş birliği içinde olmaya devam edecektir.”

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR


Yorum Yap

Yorum yapabilmek için giriş yapmanız gerekmektedir.Giriş yapmak için tıklayınız.

Tüm Yorumlar