Serbest Ticaret Anlaşması Londra’da masaya yatırıldı

10 Haziran 2024

Güncelleme: 10 Haziran 2024

A
A

ATMB, Türkiye - Birleşik Krallık Serbest Ticaret Anlaşması müzakere sürecine ilişkin bilgilendirme toplantısı düzenledi. Toplantıda, Türkiye'nin Londra Büyükelçisi Osman Koray Ertaş ve Ticaret Müşaviri Abdurrahman Deniz, süreç konusunu anlattı.

ZgotmplZ

İngiltere’de 4 Temmuz seçimlerinden sonra başlaması beklenen Türkiye - Birleşik Krallık Serbest Ticaret Anlaşması (STA) Müzakere Süreci, Londra’da tartışıldı. 

Avrupalı Türk Markalar Birliği'nin (ATMB) düzenlediği toplantıda Başkan Vehbi Keleş, müzakerelerle ilgili özel sektörün beklentilerini ortaya koyarken, Büyükelçi Osman Koray Ertaş ile Ticaret Müşaviri Abdurrahman Deniz, sürecin nasıl ilerleyeceği konularında katılımcıları bilgilendirdi.

Eurovizyon'dan Mustafa Köker'in haberine göre, geçtiğimiz pazartesi akşamı Londra şehir merkezindeki Hotel Indigo’da düzenlenen, “Türkiye UK, STA Müzakereleri Bilgilendirme Toplantısı”na, farklı sektör temsilcilerinden oluşan 100’e yakın seçkin iş insanı katıldı.

ERTAŞ: UZUN VE ZORLU BİR SÜREÇ

Toplantıda konuşan Türkiye’nin Londra Büyükelçisi Osman Koray Ertaş, 4 Temmuz seçimleri sonrasında başlaması beklenen Serbest Ticaret Anlaşması müzakerelerinin çok zor bir süreç olduğunu hatırlattı.

Türkiye’nin Londra Büyükelçisi Osman Koray Ertaş

Türkiye ile Birleşik Krallık arasında yapılacak yeni anlaşmanın süratli şekilde ilerlemesini umduklarını belirten Ertaş, “Bu konuda bizim ayaklarımız yere sağlam basıyor. İhracatçımızın, sanayicimizin, üreticimizin beklentileri doğrultusunda en iyi anlaşmayı almak için tabii var gücümüzle çalışacağız. Fakat biraz zaman alabilecek bir süreç bizi bekliyor diyebiliriz. Biz ödevimizi yaptık, hazırız. Müzakere heyetimizin başında Ticaret Bakanlığımızdan çok tecrübeli bir arkadaşımız var. Aynı şekilde İngiliz tarafı da bir yandan hazırlıklarını yapıyor. Uzun süredir her iki taraf kendi iş dünyasına yönelik çağrılarda bulundu ve girdileri topladı. Biz de bunları yaptık. Hem Londra'da, hem Türkiye'de bütün kuruluşlarımızla temas halinde pozisyonumuzu oluşturduk. Dolayısıyla, siyasi karar çıktığı andan itibaren müzakerelere başlamaya hazırız.” diye konuştu.

İngiltere'nin Türkiye için önemli ihracat pazarlarından biri olduğunu hatırlatan Büyükelçi Ertaş, “Brexit'in hemen arkasından 2021'de ihracatımızda yaklaşık yüzde 25'lik artış oldu; onu takip eden 2 yılda önce yüzde 5 ardından yüzde 4,5 buçuk oranında bir azalma meydana geldi.” dedi. 

Bu sene ticarette olumlu bir gidişat olduğunu kaydeden Ertaş, yılın ilk 5 ayında Türkiye’nin ihracatında yüzde 18, ithalatta yüzde 8,7 oranında artış yaşandığını, İngiltere'nin ilk 3 ticaret partnerinden biri olduğunu söyledi. 

Turizmde bu yıl rekor beklendiğini hatırlatan Ertaş, konuşmasında, "Geçen sene 3.8 milyonla rekor kırmıştık. İngiltere üçüncü büyük destinasyon olmuştu. Bu sene de İngiltere'nin bu yerini koruyacağını düşünüyoruz. Muhtemelen yıl sonu itibariyle İngiltere yine ön sıralara geçecek.” ifadelerine yer verdi.

SÜRECİN KISA SÜRMESİ BEKLENTİSİ

Toplantıda konuşan ATMB Başkanı Vehbi Keleş, ATMB’nin temsil ve hitap ettiği girişimcilerin beklentisinin, Müzakere Sürecinin tez sonuçlanarak hayata geçirilmesi olduğunun altını çizdi.

ATMB Başkanı Vehbi Keleş

Türk ürünlerinin Avrupa ve yurt dışında markalaşması, katma değer elde etmesi ve ihracata katkısının artması hedefine ulaşmak için yeni anlaşmanın hızla ilerlemesi beklentisinin arttığını belirten Keleş, “Yeni Serbest Ticaret Anlaşması’nda yapılacak güncelleme, bizim gibi her iki ülkede iş yapan firmalar için, daha da önem arz ediyor. Yapılacak yeni anlaşma, her şeyden önce ürün çeşitliliğini artıracak ve iki ülkenin kazanım hanelerine yeni ekonomik katma değer sağlayacak.” diye konuştu.

MÜZAKERE SÜRECİ ANLATILDI

Türkiye’nin Londra Ticaret Müşaviri Abdurrahman Deniz, toplantıda Türkiye ile Birleşik Krallık arasında müzakereleri yapılacak olan yeni STA ile ilgili olarak katılımcılara aydınlatıcı bir sunum gerçekleştirdi.

Türkiye’nin Londra Ticaret Müşaviri Abdurrahman Deniz

Deniz, iki ülke ilişkileri, İngiltere ekonomisi ve müzakere sürecinin nasıl ilerleyeceği konusunda önemli bilgiler paylaştı.

Katılımcıların muhtemel sorularını iyi hazırlanmış sunum ile cevaplayan Abdurrahman Deniz, STA süreçlerin bazen yıllarca sürebileceğinin de bilinmesi gerektiğini kaydetti.

Birleşik Krallık’ın bazı ülkeler ile 10 yıldan fazla süren ve sonuçlanamayan müzakere süreçlerine de dikkat çeken Deniz, Türkiye-Birleşik Krallık  STA Müzakerelerinin çabuk sonuçlanarak anlaşmanın kısa zamanda gerçekleşmesi temennisinde bulundu.

Neslihan Gündeş’in moderatörlüğünde gerçekleşen toplantı, ikramların yapıldığı Networking ile ilerleyen saatlere kadar devam etti.
Katılımcılar, ATMB yönetim kurulu üyelerine faydalı bir program olduğunu ifade ettiler.

ATMB Yönetim Kurulu

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR


Yorum Yap

Yorum yapabilmek için giriş yapmanız gerekmektedir.Giriş yapmak için tıklayınız.

Tüm Yorumlar