EURO 24 cuma günü başlıyor... Turnuvaya dair A'dan Z'ye bilinmesi gerekenler...

AA, 10 Haziran 2024

Güncelleme: 10 Haziran 2024

A
A

Avrupa Futbol Şampiyonası, Almanya’nın ev sahipliğinde 14 Haziran Cuma günü başlıyor. Avrupa Futbol Şampiyonası'nda Türkiye’nin rakibi kimler, ilk maç ne zaman, gruplar hangi takımlardan oluşuyor?

ZgotmplZ

Almanya'nın ev sahipliği yapacağı 2024 Avrupa Futbol Şampiyonası'nın (EURO 2024) başlaması için sayılı günler kaldı.

Almanya'daki 10 şehirde düzenlenecek şampiyona, 14 Haziran Cuma günü Almanya ile İskoçya arasında Münih'teki Allianz Arena'da oynanacak açılış karşılaşmasıyla başlayacak.

TURNUVA 10 ŞEHİRE YAYILACAK

EURO 2024'e Almanya'nın Berlin, Köln, Münih, Frankfurt, Hamburg, Dortmund, Leipzig, Gelsenkirchen, Stuttgart ve Düsseldorf şehirleri ev sahipliği yapacak.

Şampiyonanın maçlarının yapılacağı statlardan Allianz Arena 66 bin, Berlin Olimpiyat Stadı 71 bin, BVB Dortmund Stadı 62 bin, Stuttgart Arena 51 bin, Gelsenkirchen'deki Arena AufSchalke 50 bin, Hamburg'daki Volkspark Stadı 49 bin, Düsseldorf ve Frankfurt Arena 47 bin, Köln Stadı 43 bin ve Leipzig Stadı 40 bin seyirci kapasitesine sahip.

FİNAL 14 TEMMUZ’DA BERLİN’DE

Grup maçlarının 26 Haziran'da biteceği turnuvada, son 16 turu aşaması 29 Haziran'da başlayacak.

Turnuvada 5-6 Temmuz'da çeyrek final ve 9-10 Temmuz'da da yarı final maçları oynanacak. EURO 2024'ün şampiyonu, 14 Temmuz'da Berlin Olimpiyat Stadı'nda oynanacak final maçıyla belli olacak.

TOPLAM 51 MAÇ YAPILACAK

Almanya'da 1 ay sürecek futbol şöleninde açılışından kapanışına kadar toplam 51 maç yapılacak.

İLK 2 SIRADAKİLER VE EN İYİ 4 GRUP ÜÇÜNCÜSÜ, SON 16 TURUNDA

EURO 2024'te dörderli 6 grupta toplam 24 takım mücadele edecek.

Grupları ilk iki sırada tamamlayan takımlar ve en iyi 4 grup üçüncüsü, adını son 16 turuna yazdıracak.

Son 16 turundan itibaren turnuvada, tek maç eleme usulüne geçilecek.

TÜRKİYE F GRUBU'NDA... TÜRKİYE'NİN EURO 2024 İLK MAÇI NE ZAMAN?

Türkiye A Milli Futbol Takımı, F Grubu'nda Portekiz, Gürcistan ve Çekya ile mücadele edecek.

Ay-yıldızlılar, şampiyonadaki ilk maçında Gürcistan ile 18 Haziran Salı günü Dortmund'da karşılaşacak.

Türk milli takım, gruptaki ikinci müsabakasını 22 Haziran Cumartesi günü Portekiz ile Dortmund'da, üçüncü karşılaşmasını ise 26 Haziran Çarşamba günü Çekya ile Hamburg'da oynayacak.

GRUPLAR

A Grubu: Almanya, İskoçya, Macaristan, İsviçre

B Grubu: İspanya, Hırvatistan, İtalya, Arnavutluk

C Grubu: Slovenya, Danimarka, Sırbistan, İngiltere

D Grubu: Polonya, Hollanda, Avusturya, Fransa

E Grubu: Belçika, Slovakya, Romanya, Ukrayna

F Grubu: Türkiye, Gürcistan, Portekiz, Çekya

TOPLAM PARA ÖDÜLÜ 331 MİLYON EURO

EURO 2024'e katılacak takımlara dağıtılacak para ödülü miktarı, toplam 331 milyon euro olacak.

Turnuvaya katılacak takımlara katılım ücreti olarak 9 milyon 250 bin euro ödenecek. Takımlar, galibiyet için 1 milyon avro, beraberlik için 500 bin euro kazanacak.

Gruptan çıkıp son 16 turuna katılan ekiplere 1,5 milyon, çeyrek finale çıkan takımlara 2,5 milyon, yarı finale kalan takımlara ise 4 milyon euro verilecek.

EURO 2024 şampiyonuna 8 milyon euro tutarında ek ödeme yapılacak. Şampiyon takımın gruptaki 3 maçını da kazanması durumunda alabileceği maksimum para ödülü 28 milyon 250 bin euroya ulaşacak.

İkinci olana ise 5 milyon euro tutarında ek ödeme yapılacak.

SON ŞAMPİYON İTALYA

Avrupa Futbol Şampiyonası'nın son şampiyonu İtalya oldu.

2020 Avrupa Futbol Şampiyonası'nın (EURO 2020) normal süresi ve uzatmaları 1-1 tamamlanan final maçında İngiltere'ye penaltılarda 3-2 üstünlük sağlayan İtalya, kupayı müzesine götürdü.

İngiltere'nin başkenti Londra'daki Wembley Stadı'nda 11 Temmuz'da oynanan final maçını penaltılarla kazanan İtalya, 53 yıl aradan sonra turnuvadaki ikinci şampiyonluğuna ulaşmıştı.

TARAFTARLAR, "FUTBOL AŞKI"YLA COŞACAK

EURO 2024’te gözler, turnuvanın resmi maç topu Fussballliebe'de (Futbol Aşkı) olacak.

1968 yılından bu yana 4 yılda bir düzenlenen organizasyonun resmi maç topunu üreten Adidas firması, "Connected Ball" teknolojisini bu turnuvada ilk kez kullanacak.

2023 yılında UEFA ve Adidas tarafından başkent Berlin'deki Olimpiyat Stadı önünde düzenlenen törende tanıtılan top, Almancada futbol aşkı anlamına geliyor.

Turnuvanın resmi maç topu Fussballliebe, yüksek teknolojisi sayesinde hakemlere karar alma aşamasında önemli katkı sağlayacak.

Adidas'ın Avrupa şampiyonalarında ilk kez kullanacağı "Connected Ball" teknolojisi sayesinde hakem hataları en aza indirilecek. Söz konusu teknoloji, hakemlere topun her hareketiyle ilgili bilgi sağlayacak. Bu durum, Video Yardımcı Hakemin (VAR) karar alma sürecine önemli ölçüde katkı sunacak.

"FUTBOL ATEŞİ", EURO 2024'ÜN RESMİ ŞARKISIYLA YANACAK

EURO 2024’te heyecan, turnuvanın resmi şarkısı "Fire" (Ateş) ile katlanacak.

İtalyan elektronik müzik grubu MEDUZA, ABD'li alternatif rock müzik grubu OneRepublic ve Alman şarkıcı Leony, EURO 2024 resmi şarkısını seslendirmek için bir araya geldi.

OneRepublic'ten Ryan Tedder tarafından yazılan ve yapımcılığını MEDUZA'nın üstlendiği şarkı, İtalyan grubun sevilen marş benzeri house müzik türünü, OneRepublic'in güçlü ses manzaralarını ve Leony'nin pop uzmanlığını, hem futbol hem de müzik hayranlarının coşku ve ruhunu temsil eden bir parçada birleştiriyor.

EURO 2024 ruhunun turnuva boyunca yankılanmasını sağlayacak "Fire", 10 Mayıs itibarıyla dijital platformlarda yayımlandı.

Dinamik müzikal arka planıyla TV yayınlarına renk katacak turnuvanın resmi şarkısı, müzik ile futbolun birleştirici yanını kullanarak takımların sahaya girişleri ve kupa seremonisi gibi anlarda futbolseverlerin coşkusunu artıracak.

MEDUZA, OneRepublic ve Leony, EURO 2024 final karşılaşması öncesi canlı performans sergileyecek.

ÇOCUKLARIN İLHAM KAYNAĞI: MASKOT ALBERT

EURO 2024’te çocukların futboldan keyif almaları için ilham kaynağı maskot Albert olacak.

1980 yılından bu yana Avrupa şampiyonalarında boy gösteren maskotlar, organizasyonları çocuklar için daha eğlenceli kılmayı başardı.

20’inci yüzyılın başlarında Almanya'da ortaya çıktığı söylenen popüler oyuncak ayıdan ilham alınan Albert, çocukların hayal gücünü de harekete geçirecek.

UEFA, şampiyona öncesinde maskotun isminin belirlenmesi için internet sitesinden bir anket başlatmış ve sonuçlar 3 Temmuz 2023'te açıklanmıştı.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR


Yorum Yap

Yorum yapabilmek için giriş yapmanız gerekmektedir.Giriş yapmak için tıklayınız.

Tüm Yorumlar