Türksat 6A bu gece fırlatılıyor

8 Temmuz 2024

Güncelleme: 9 Temmuz 2024

A
A

Türkiye'nin ilk yerli ve milli haberleşme uydusu olan TÜRKSAT 6A, bu gece fırlatılıyor. Fırlatma, SpaceX firmasının Florida'daki Kennedy Uzay Merkezi'nden saat 01.30'da yapılacak. Uydu, 5 milyara yakın insanın iletişimini sağlayacak.

ZgotmplZ

Türkiye'nin ilk yerli ve milli haberleşme uydusu olan TÜRKSAT 6A, bu gece yörüngesine doğru fırlatılmak üzere hazırlıklarını tamamlıyor. Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu'nun katılımıyla gerçekleşecek fırlatma, SpaceX firmasının Florida'daki Kennedy Uzay Merkezi'nden saat 00.20'de yapılacaktı.

Fırlatma operasyonu hava koşulları nedeniyle ilk olarak 00.41'e, daha sonra da 01.00 ve 01.30'a ertelenmesini kararlaştırdı.

YERLİ ÜRETİM VE MİLLİLİK ORANI

TÜRKSAT 6A, Ankara'daki TUSAŞ Uzay Sistemleri ve Teknolojileri (USET) tesislerinde yüzde 80'in üzerinde yerlilik oranıyla Türk mühendisleri tarafından üretildi. Proje kapsamında Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı ile TÜRKSAT AŞ müşteri olarak, TÜBİTAK UZAY proje yönetici olarak, ASELSAN, TUSAŞ ve C2TECH ise proje yürütücü olarak görev aldı.

ÖNEMLİ TEKNOLOJİK KAPASİTE

TÜRKSAT 6A, 7,5 kilovat güce sahip ve 4 bin 250 kilogram ağırlığında. 42 derece doğu yörüngesine konumlanacak olan uydunun, Hindistan, Tayland, Malezya ve Endonezya gibi bölgeleri de kapsama alanına alması planlanıyor.

Böylece, Türkiye'nin mevcut uyduların hizmet vermediği bölgelere ulaşması sağlanacak ve 5 milyar insanın iletişim ihtiyaçları karşılanacak.

STRATEJİK HEDEFLER

TÜRKSAT 6A'nın hizmete girmesiyle birlikte Türkiye, bölgesel uydu iletişim hizmetlerinde ihracatçı bir konuma yükselmeyi hedefliyor. Türk mühendislerinin yoğun çalışmalarıyla geliştirilen bu uydunun başarısı, Türkiye'nin uzay teknolojilerindeki ilerlemesini ve uluslararası alanda etkinliğini güçlendirecek.

Bu gece gerçekleşecek fırlatma, Türkiye'nin uzay teknolojilerindeki büyüme hikayesinde önemli bir dönüm noktası olarak kayda geçecek.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR


Yorum Yap

Yorum yapabilmek için giriş yapmanız gerekmektedir.Giriş yapmak için tıklayınız.

Tüm Yorumlar