Özçelik'e göre bilgiler eksik ve yanlış: Elektrik ve vergi borcumuzu da ödüyoruz

18 Ekim 2024

A
A

Serhat Özçelik, Ercan Havalimanı ile ilgili eleştirilerin eksik ve yanlış bilgi üzerinden yapıldığını savundu.

ZgotmplZ

Net Holding Yönetim Kurulu üyesi Reha Arar ile T&T Ercan Havalimanı İşletme Genel Müdürü Serhat Özçelik BRT’de yayınlanan "Köşetaşı" programında KKTC’deki havacılığı masaya yatırdı, Ercan Havalimanı ile ilgili gündemde olan konular da ele alındı.

"HAVALİMANINDAKİ YİYECEK VE İÇECEK FİYATLARI YÜKSEK DEĞİL"

En şikayet edilen konulardan olan "pahalılık" ile ilgili konuşan Özçelik, havalimanındaki yiyecek ve içecek fiyatlarının yüksek olmadığını savundu. Dünyanın birçok havalimanındaki fiyatları da gözlemlediklerini ve Ercan’ın diğer limanlardan daha pahalı olmadığını söyleyen Serhat Özçelik, elde ettikleri gelirin yüzde 56’sını devlete ödediklerinin de hesaba katıldığında fiyatların normal olduğunun kabul görmesi gerektiğini kaydetti.

Bu çerçeveden bakıldığında aşırı karlılıkla çalışmadıklarını belirten Özçelik, iddiasını şu örnekle destekledi:

“Havacılık geliri olarak baktığımızda yolcu başı 15 euro alınıyor. Herkes diyor ki; Ne kadar büyük para... Hayır o kadar büyük bir para almıyoruz. Çünkü bu paranın yüzde 47.8 + KDV’sini devlete ödüyoruz. Şimdi bu hesaba baktığınızda piyasayı da biliyoruz. Girne içinde ya da Lefkoşa’da bugün bir bardak kahvenin fiyatına baktığınızda Ercan Havalimanı’nın da bu kadar yüksek fiyatlarda olduğunu düşünmüyorum.”

"EKSİKLİKLER HEMEN HEMEN TAMAMLANDI, UÇUŞ EMNİYETİ DE TAMDIR"

Geçtiğimiz yıl hizmet vermeye başlayan Ercan Havalimanı’nda bazı eksikliklerin görüldüğünün de tartışıldığı programda, Reha Arar, “Peki bu inşaatı aldığınız zaman belirli problemler vardı, inşaat tam bitmemişti, biraz sıkıştı. Hala mesela kablolar yerlerde, oralar düzenleniyor. Bunlar ne zaman biterek, havalimanı tam kapasite ile çalışabilecek?” sorularını yöneltti.

Ercan’daki eksikliklerin hemen hemen tamamlandığını söyleyen Serhat Özçelik, havacılıktaki birinci öncelik olan uçuş emniyetinin Ercan Havalimanı’nda var olduğunu kaydetti.

"ERCAN ELEKTRİK BORCUNU DA, VERGİSİNİ DE ÖDÜYOR"

Ercan ile ilgili “Elektrik parasını ödemiyor.” şeklindeki yoğun eleştiri de sorulan T&T Ercan Havalimanı İşletme Genel Müdürü Serhat Özçelik, eleştirilerin eksik ve yanlış bilgi üzerinden yapıldığını savundu. Özçelik, şöyle devam etti:

“Bir kere net olarak T&T, Ercan’da her zaman elektrik borcunu ödemiştir ve ödemeye de devam etmektedir. Hali hazırda tüm faaliyetlerini yerine getiren açılmış olan bu havalimanını şantiye elektriği üzerinden bir ücretlendirmenin yapılması da hakkaniyete uymuyor. Ama ödeniyor paraları onu net söyleyeyim.” 

T&T Ercan Havalimanı İşletmesi'nin "vergi ödemediği" iddiasını da yanıtlayan Özçelik, şunları kaydetti:

“Biz geçen yıl 420 milyon TL kar ettik. Bununla ilgili vergilerimizi de ödedik. 1.6 milyar TL’den fazla katkı yaptık. Havalimanları 7 gün 24 saat çalışıyor. Özellikle bayramdı, tatildi, otel sektörü gibi gerçekten ciddi emekler sarf ediliyor. Ricam bu havalimanı ülkeye ait bir şey, bu bize ait değil. Biz işletme sonunda bırakıp çıkacağız. Burası devletin, halkın malı. Rum tarafında bakıyorum herkes kendi havalimanı ile ilgili keyifli şeyler anlatırken biz nedense bir olumsuzluklar üzerinden bir matematik kurmaya çalışıyoruz. Bu olumsuzluk diye bahsedilen konuların büyük bir bölümünün de olumsuzluk olmadığını görüyorum”

Eski havalimanı ne olacak?

Ercan Havalimanı'nın eski terminalinin akıbeti ile ilgili soruyu da yanıtlayan Serhat Özçelik, haziran ayında eski havalimanında bir fuar organizasyonu düzenlendiğini ve başarılı sonuçlar aldıklarını ifade ederek, “Otel gibi bir şey düşünmüyoruz şu anda, çok zor. Orada ciddi bir proje yenilenmesi gerekiyor. O binanın çok yüksek elektrik gideri var, ısıtması, soğutması. Bu kadar kolay değil bunlar. Şu an için orada büyük bir tasarrufumuz yok, onu net söyleyeyim. Yani şu anda o şekilde duruyor. Bir eğitim kuruluşu da olabilir. Uçuş eğitimleri yapılabilir. Bir sürü konu düşünebiliriz.” dedi. 

Yolcu çıkışı önündeki kaos nedendir? Nasıl çözülebilir?

Programda, yolcu çıkışında yaşanan yoğunluk meselesi de sorulan Serhat Özçelik, çıkış kapısı önündeki yolcu karşılama bölümünde yoğun saatlerde bir yoğunluk yaşandığını kabul etti. Serhat Özçelik, konuyla ilgili şunları söyledi:

“Karayolları Dairesi 'Bu alanın kontrolü bana aittir.' diyor. Bizim kendi talebimiz oldu; Bırakın biz bunu çözeceğiz. Tabi ki bunu çözmek 3 dakika. Yani çok sıkıntılı bir işlem değil. Karar bekliyoruz. Bu tek bir kurum değil. Polis var, belediye var... O yol üzerindeki yapılanmanın ne şekilde olacağı, taksinin nerede durması gerektiği, Kıb-Has’ın nerede durması gerektiği, otel araçlarının nerede durması gerektiği gibi konular var. Bu arada otel araçlarının hepsinin içeride otoparkta yerleri var, hiçbiri kullanmıyor. Otel araçlarını görüyorum yolun üzerine park ediyorlar. O da yolu park ederek kapatıyor. Otobüsü park ediyor, taksiyi park ediyor, zaten kimsenin hareket hali yok. Oteller araçlarını kendi yerlerine alsalar rahat bir şekilde çıkıp gidecekler. Yakinen takip ediyorum. Bir yolunu bulacağız.” 

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR


Yorum Yap

Yorum yapabilmek için giriş yapmanız gerekmektedir.Giriş yapmak için tıklayınız.

Tüm Yorumlar