Tarihten bir parça: Salamis harabeleri...

8 Şubat 2022

Güncelleme: 8 Şubat 2022

A
A

Bronz Çağı'nda kurulmuş ve zamanında Kıbrıs'a başkentlik yapmış, turistlerin ilgi odağı Salamis harabelerinin binlerce yıllık tarihini biliyor musunuz?

ZgotmplZ

Kuzey Kıbrıs'ta 'görülmesi gereken' yerlerl listesinin en başında yer alan, turistlerin ve yerel halkın gözdesi, Salamis harabeleri tarihin derin sayfalarını aralıyor... 

Milattan önce 1184 yılına dayanan geçmişiyle işte Salamis harabelerinin efsanevi hikayesi...

Telamon’un oğlu olan Tekfros, Truva Harbi’ne katılan silah arkadaşları ve savaşta esir aldığı bir grup insanı da yanına alarak milattan önce (M.Ö.) 1184 yılında Karpaz Yarımadası’nın kuzey sahilindeki “Achaion Akte” (Akalar Sahili) olarak bilinen yerden Kıbrıs’a ayak basar. Belli bir süre orada kaldıktan sonra günümüzde Salamis Harabeleri’nin bulunduğu yere kent kurar. 

M.Ö. 707 yıldında adaya gelen Asur hakimiyetinden sonra ise adanın idaresi Salasim Kralı Elevton’un eline geçer. M.Ö. 411 yılında da Tekfros ailesinin üyesi olan Evagoras, Kilikya’dan gelen yandaşlarının yardımı ile Salamis Krallığını ele geçirir ve surlarını sağlamlaştırıp bir filo oluşturur. Evagoras, M.Ö. 391 yılında ise neredeyse tüm adaya hakim olur. Daha sonrasında M.Ö. 391 yılında Salamis Kenti’ni Parslar (Persler) kuşatır ve Evagoras’ın sadece Salamis Kralı olarak kalması ve Parslar’a vergi ödemesi koşulu ile anlaşmaya varılır.  

M.Ö. 374 yılında Evagoras’ın öldürülmesi üzerine yerine geçen krallar, Büyük İskender devrine kadar, Evagoras’ın Parslar’la yaptığı antlaşmaya sadık kalmışlar. İskender Devri’nde Salamis Kralı olan Pnytagoras, Tır şehri kuşatma esnasında Büyük İskender’e yardımcı oluyor. İskender’in ani ölümü sonrası komutanları olan Antigonlar ve Ptolemaios aralarında toprak ve hakimiyet paylaşımı yüzünden başlayan ve on yıllarca süren savaşta, Salamis sürekli el değiştirir. Ve sonunda, M.Ö. 294 yılında Ptolemaios, adayı ele geçirip burada kendi Hanedanını kurar. 

Artık Kıbrıs’ın başkenti Salamis değildir, milattan sonra (M.S.) 4’üncü yüzyıla kadar yeni başkent Baf olur. Salamis, M.S. 76/77 yılları arası süren depremler, M.S. 116 yılında geçen Yahudi İsyanı’nı, M.S. 332 ve 342 yıllarındaki depremler, onları izleyen med ve cezir olayları kenti neredeyse tamamen dağılmış duruma getirir. İmparator ikinci Constantinus, şehri küçültüp yeniden kurar ve Constantia adını verir. Yeni kurulan şehir, Constantia Piskoposu Aziz Epiphanius zamanında (M.S. 368 – 403) yeniden Kıbrıs’ın başkenti olur. M.S. 647 yılından sonra aralıklarla devam eden Arap akınları, depremler ve limanın kum ve çamurla tıkanması sonucu şehri herkes terk eder. Böylece, bugün ki Gazimağusa şehrinin durduğu yerde bir yerleşim yeri oluşmuş olur. 

İşte Salamis Antik Kenti'nde bulunan yapılar...

- Gymnasion (Spor alanı) 

- Tiyatro 

- Roma Hamamı 

- Roma Caddesi 

- Geç dönem surları 

- St. Epiphanios Bazilikası 

- Yağ değirmeni 

- Campanopetra Bazilikası 

- Rezervuar 

- Agora (Pazar yeri) 

- Zeus Tapınağı 

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR


FOTO GALERİ

AGORA (PAZAR YERİ)

1 ZgotmplZ

GYMNASION (SPOR ALANI)

2 ZgotmplZ

SUR VE LİMANLAR

3 ZgotmplZ

TİYATRO

4 ZgotmplZ
5 ZgotmplZ
6 ZgotmplZ

Yorum Yap

Yorum yapabilmek için giriş yapmanız gerekmektedir.Giriş yapmak için tıklayınız.

Tüm Yorumlar