Tüm turlar ay sonunda duruyor, turizm olumsuz etkilenecek

19 Ağustos 2024

Güncelleme: 20 Ağustos 2024

A
A

Turizm Bakanı Fikri Ataoğlu, Almanya’nın en önde gelen tur operatörü olan TUI'nin Kuzey Kıbrıs'a düzenlenen tüm turları ay sonuna kadar durduracağı açıklamasını değerlendirdi.

ZgotmplZ

GKRY’nin TUI tur operatörü ile yaptığı, Avrupa’dan Güney Kıbrıs’a gelecek olan turistlerin Kuzey Kıbrıs’a geçişini engelleyecek olan yeni anlaşma yaptı.

Almanya’nın en önde gelen tur operatörü olan TUI tarafından yapılan açıklamada Rum Yönetimi ile varılan anlaşma gereği, Kuzey Kıbrıs'a düzenlenen tüm turların 31 Ağustos 2024'e kadar durdurulacağı belirtildi.

ATAOĞLU: TURİZM, SİYASETE KURBAN EDİLEMEZ

Başbakan Yardımcısı, Turizm, Kültür, Gençlik ve Çevre Bakanı Fikri Ataoğlu, Güney Kıbrıs Rum Yönetimi’nin (GKRY) Avrupalı turistlerin 31 Ağustos tarihine kadar Kuzey Kıbrıs’a günübirlik geçişlerini engelleme çabasını eleştirdi. Ataoğlu, GKRY’nin TUI tur operatörü ile yaptığı anlaşmanın Avrupa Birliği’nin (AB) serbest dolaşım ilkesine aykırı olduğunu vurguladı.

Ataoğlu, bu hareketin hem ekonomik hem de sosyal açıdan Kuzey Kıbrıs’ı olumsuz etkileyeceğini belirtti ve turistlerin seyahat özgürlüğünün kısıtlanmasının açıklanabilir bir durum olmadığını ifade etti.

Ayrıca, AB’nin bu uygulamaya sessiz kalmasının, temel ilkeleriyle çelişen bir durum yarattığını ve Ada’daki tek yanlı tutumu destekler nitelikte olduğunu vurguladı.

Turistlerin adanın tamamını görme hakkından mahrum bırakılmasının, AB yasaları ve turizmin doğası ile açıklanamayacağını belirten Ataoğlu, bu durumun Kıbrıs Türkleri üzerindeki izolasyonları artıracağını ve çözüm arayışlarına zarar vereceğini söyledi.

Turizmin, iki toplum arasındaki bağları güçlendirebilecek ve barış sürecine katkı sağlayabilecek bir alan olduğunu belirten Ataoğlu, turizmin siyasete kurban edilemeyeceğini ve böyle engellerin adadaki sorunu derinleştirmekten başka bir amaca hizmet etmeyeceğini ifade etti.

Bakan Ataoğlu, Almanya’nın önde gelen tur operatörü TUI tarafından yapılan açıklamanın da siyasi bir karar niteliği taşıdığını belirtti. TUI’nin Kuzey Kıbrıs’a düzenlenen turların 31 Ağustos 2024’e kadar durdurulacağını duyurmasının, yerel rehberleri ve turizm sektörü çalışanlarını olumsuz etkileyeceğini vurguladı. Ataoğlu, "Turizm, siyasete kurban edilemez. Bu uygulamadan bir an önce geri dönülmelidir" dedi.

Ataoğlu, AB ve BM’nin Güney Kıbrıs Rum Yönetimi’nin iki halk arasındaki ayrımı derinleştiren tutumlarına karşı daha aktif bir tutum sergilemeleri gerektiğinin altını çizdi ve Kıbrıs Türk halkının insan temel hak ve özgürlüklerine sahip olduğu gerçeğini unutmadan yanlı tutumlardan vazgeçilmesi gerektiğini belirtti.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR


Yorum Yap

Yorum yapabilmek için giriş yapmanız gerekmektedir.Giriş yapmak için tıklayınız.

Tüm Yorumlar