Turizmde zorlu kış dönemi... "Oteller istihdam azaltacak"

3 Eylül 2024

Güncelleme: 3 Eylül 2024

A
A

KITOB Başkanı Çağıner, turizmde kışın zor bir döneme girileceğini ve otellerin tercih etmese de istihdam azaltma yoluna gideceğini belirtti.

ZgotmplZ

Kıbrıs Türk Otelciler Birliği (KITOB) Başkanı Dimağ Çağıner, turizmden beklenenin gerçekleşmemesinden dolayı kış aylarında sektörün istihdamı azaltma yoluna gideceğini, bunun da piyasaya etki edecek sonuçları olacağını belirtti.

Sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, hayat pahalılığının yeni zamlara neden olacağını ifade eden Çağıner, emekçinin bu nedenle asgari ücrete yapılacak artıştan medet umamayacağını gördüğünü kaydetti.

Bunların nedeninin, "hükümetin asgari ücret ve pahalılık açıklamayı hükümet etmek sanması" olduğunu savunan Çağıner, otellerin gelir-gider dengesini koruyabilmek adına istihdam azaltma yoluna gideceğini, bunun da hem sektör hem de ekonomi açısından olumsuz sonuçları olacağı uyarısını yaptı.

Dimağ Çağıner, paylaşımında şunları kaydetti:

"Asgari ücret konusu yine gündemde, pahalılıktan eriyen maaşlar ile geçinemeyen emekçi, bir tarafta diğer tarafta ise hayat pahalılığının yansımasının yaratacağı yeni zam fırtınası.

Ezilen kesim bile zamdan medet umamayacağını maalesef görmüş bulunuyor.

Tüm bunların nedeni ise görevdeki hükümetin sadece asgari ücreti ve HP (hayat pahalılığı)'yi açıklamayı hükümet etmek sanmasından kaynaklanmaktadır.

Kış ayları yaklaşıyor, turizmden beklenenin karşılanmaması nedeni ile zor bir döneme girileceği aşikardır.

Ben ancak kendi sektörüm için söyleyebilirim ki; otellerin kesinlikle tercih etmemesine rağmen gelir-gider dengesine bakarak, yeni sezon başı olan Mayıs ayına kadar istihdamı da azaltmaya gidecektir.

Emek yoğun sektör olan otelcilik, hem var olan istihdamı devam ettirmek hem de rekabet edebilmek için bu uygulamayı gerçekleştirmek zorundadır.

Bu uygulamanın etkileri olacaktır;

  1. Sektör sezona girerken daha zor çalışan bulacaktır, bu kaliteyi etkileyen unsur olacaktır.
  2. Az istihdam sosyal sigorta ödemelerinin azalmasına bunun da Çalışma Bakanlığı'nın ödeme dengesini bozmasına neden olacaktır.
  3. Azalan istihdam doğrudan tüketimi etkileyeceği için sanayi ve ticarete de olumsuz yansıyacak ve piyasa daha da daralacaktır.

Ne yapmalı peki; YÖNETMEK lazım."

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR


Yorum Yap

Yorum yapabilmek için giriş yapmanız gerekmektedir.Giriş yapmak için tıklayınız.

Tüm Yorumlar