Lapta Hesap İşi nakışı artık tescilli

19 Temmuz 2024

Güncelleme: 19 Temmuz 2024

A
A

Kıbrıs Türk kadınının işlediği bir nakış olan Lapta Hesap İşi, paydaşların iş birliğinde tescillendi. Tescile ilişkin düzenlenen lansmanda, tasarımcı Dilek Hanif'in hazırladığı programın Lapta Hesap İşi özel bölümünün gösterimi yapıldı.

ZgotmplZ

Yüzyılı aşkın süredir Kıbrıs Türk kadının işlediği bir nakış türü olan Lapta Hesap İşi, Kıbrıs Türk Girişimci Kadınlar Derneği (GİKAD), Lapta Kültür Sanat Derneği ve Lapta Alsancak Çamlıbel Belediyesi iş birliğinde tescillendi.

Lapta Hesap İşi’nin tesciliyle ilgili, dün akşam düzenlenen lansmanda, ünlü moda tasarımcısı Dilek Hanif tarafından hazırlanarak NTV’de yayınlanan “Halkın Sanatı” Programı‘nın Kıbrıs Barış Harekatı 50’inci Yılına ithafen çekilen "Lapta Hesap İşi" özel bölümünün gösterimi de yapıldı.

Sibel Tatar tanıtım etkinliğinde yaptığı konuşmada, kültürel mirasın en önemli el işlerinden bir tanesine sahip çıkılıp tescil edilmesiyle, dünyaya tanınma yolunda Lapta Hesap İşi çalışmalarının değerinin gösterildiğini ifade ederek, “Dünya yanında kendi çocuklarımıza ve halkımıza da kültürel değerler tanıtılmazsa ve öğretilmezse kültürel değerlere sahip çıkılamaz.” diye konuştu.

Kültürel değerlere sahip çıkmanın ve ekonomiye katmanın önemine dikkat çeken Sibel Tatar, “Tescilin devamını diliyorum. ‘Sözünün eri olanlara ve sözünün kadınlarına’ teşekkür ediyorum, her zaman yanlarındayım.” dedi.

Ekonomi ve Enerji Bakanı Olgun Amcaoğlu, da konuşmasında, yerli ürünlerin ve değerlerin yaşatılarak, dünyaya tanıtılmasının önemine vurgu yaparak, tescil bekleyen birçok yerli ürün olduğunu anımsatarak, GİKAD öncülüğünde yapılan çalışmalarla Lapta Hesap İşi’nin dünyayla kucaklaşacağını söyledi.

GİKAD Başkanı İçim Çağıner Kavuklu, yüzyılı aşkın bir süredir Kıbrıs Türk kadınının işlediği nakış türü olan Lapta Hesap İşi'nin, GİKAD, Lapta Kültür Sanat Derneği ve Lapta Alsancak Çamlıbel Belediyesi işbirliğinde tescillenerek, geleceğe aktarılacağını belirtti.

Bundan sonraki hedeflerinin, Lapta Hesap İşi'ni, Türkiye’de de tescilleyerek, bu yolla dünyaya tanıtmak olduğunu vurgulayan İçim Çağıner Kavuklu, Lapta Hesap İşi'nin bu günlere taşınmasına ve tescil çalışmalarına katkı koyan herkese teşekkürlerini sundu.

Lapta Kültür Sanat Derneği Başkanı Sultan Keskinel, Lapta bölgesinin değerlerini gün yüzüne çıkararak geleceğe miras bırakmanın görevleri olduğunu vurgulayarak, Lapta Hesap İşi'ni yaşatan ve bu günlere taşıyan Sıdıka Ruso’ya, tescil almasına katkı koyan GİKAD ve Lapta Alsancak Çamlıbel Belediyesi'ne teşekkürlerini sunan Keskinel, bu tescilin Lapta bölgesi ve KKTC’ye hayırlı olmasını diledi.

Lapta Alsancak Çamlıbel Belediye Başkanı Fırat Ataser de, Lapta bölgesinin Kuzey Kıbrıs’ın tarihi kültürel değerler açısından en zengin bölgesi olduğunu dile getirerek, bu değerlerin yaşatılması ve dünyaya doğru şekilde tanıtılması için devlet, turizm bakanlığı ve belediyenin işbirliğine ihtiyaç olduğunu kaydetti.

"LAPTA HESAP İŞİ" ÖZEL BÖLÜMÜ GÖSTERİMİ YAPILDI

Konuşmaların ardından, Kıbrıs Barış Harekatı’nın 50’inci yılına ithafen ünlü moda tasarımcısı Dilek Hanif ve NTV ekibinin çektiği "Halkın Sanatı" programı- "Lapta Hesap İşi" özel bölümü gösterildi.

Program gösteriminin ardından moda tasarımcısı Dilek Hanif’in Lapta İşi motifleriyle hayat verdiği tasarım sahneye taşındı.

Sahneye çıkarak kısa bir konuşma yapan ve tasarımı hakkında bilgi veren moda tasarımcısı Dilek Hanif, Barış Harekatının 50’inci yılında böyle bir projeyle yer almaktan heyecan ve gurur duyduğunu söyledi.

Barış Harekatı’na ithafen hazırladığı tasarımda, Lapta İşi motifleri arasından, barışı sembolize eden beyaz güvercini kullandığını anlatan Hanif, Lapta İşi’ni tanıtmaya yönelik çalışmalara katkı koymaktan mutluluk duyduğunu ifade etti.

Konuşmaların ardından Lapta Hesap İşi Tesciline katkı sağlayanlara, Moda Tasarımcısı Dilek Hanif ve NTV ekibine teşekkür plaketleri sunuldu.

21 TEMMUZ'DA BRT'DE

Kıbrıs Barış Harekatı’nın 50’inci yılına ithafen ünlü moda tasarımcısı Dilek Hanif ve NTV ekibinin çektiği ‘’Halkın Sanatı’’ programı "Lapta Hesap İşi" özel bölümü 21 Temmuz Pazar akşamı 18.05’te BRT1’den yayınlanacak.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR


Yorum Yap

Yorum yapabilmek için giriş yapmanız gerekmektedir.Giriş yapmak için tıklayınız.

Tüm Yorumlar