Napolyon'un iki tabancasına 60 milyon TL

BBC, 8 Temmuz 2024

A
A

Napolyon'un iki tabancası 1,69 milyon euroya (59 milyon 707 bin 700 TL) satıldı.

ZgotmplZ

19'uncu yüzyıl başında Fransa'yı yöneten Napolyon Bonapart'a ait, biri intihar girişiminde kullanmaya çalıştığı olmak üzere iki tabanca, açık artırmada 1,69 milyon euroya (59 milyon 707 bin 700 TL)  satıldı.

Açık artırma, Napolyon'un 1814'te yakalandığında intihara kalkıştığı Fontainebleau Sarayı'nın çok yakınındaki Osenat müzayede evinde yapıldı.

Parisli tabanca ustası Louis-Marin Gosset tarafından yapılmış olan silahlara 1,2 ila 1,5 milyon euro değer biçilmişti.

Fransa Kültür Bakanlığı kısa süre önce tabancalara "ulusal hazine" statüsü vermiş ve yurtdışına çıkarılışını yasaklamıştı.

Buna göre Fransa hükümeti, silahları satın almak için tabancaların yeni sahibine 30 ay içinde bir teklif yapmak zorunda. Bu ayrıca, tabancaların bu süre içinde sadece kısa süreli olarak yurt dışına çıkarılabileceği anlamına geliyor.

Tabancaları satın alan kişinin kimliği açıklanmadı.

Altın ve gümüş kakmalı tabancalarda Napolyon'un profilinin işlemesi de bulunuyor.

BİRİYLE KENDİSİNİ ÖLDÜRMEYİ TASARLADIĞI TAHMİN EDİLİYOR

Napolyon'un, ordularının yenilmesinin ardından, 12 Nisan 1814'te bu silahlardan biriyle kendisini öldürmeyi tasarladığı tahmin ediliyor.

O gün yaveri Armand de Caulaincourt erken davranıp silahların içindeki barutu boşaltmış, Napolyon bunun üzerine zehir içerek kendisini öldürmeye çalışmış ancak sonunda kurtulmuştu.

Napolyon ardından bu tabancaları Caulaincourt'a verdi.

Açık artırmada silahların kutusu ve barut sıkıştırma çubuğu gibi bazı aksesuarlar da satıldı.

Napolyon'un eşyaları, açık artırmaların en çok rağbet gören parçalarından. Napolyon'a ait bir şapka geçtiğimiz kasım ayında yapılan müzayedede 1,9 milyon euroya alıcı bulmuştu.

Eski Fransız İmparatoru Napolyon 1815'te Akdeniz'deki Elba Adası'ndaki sürgünden kaçarak kısa süreliğine yeniden Fransa'nın başına geçmiş ve o yıl Waterloo Savaşı'ndan yeniden yenilgiye uğramıştı.

Napolyon 1821'de sürgünde olduğu Güney Atlantik adası St. Helena'da hayatını kaybetti.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR


Yorum Yap

Yorum yapabilmek için giriş yapmanız gerekmektedir.Giriş yapmak için tıklayınız.

Tüm Yorumlar