Vounous Tunç Çağı Köyü oluşturulması hedefleniyor

17 Eylül 2024

A
A

Çatalköy-Esentepe Belediyesi tarafından organize edilen Uluslararası Vounous Pişmiş Toprak Sempozyumu final töreni ile sona erdi. Etkinlikte 15 gün boyunca üretilen eserler sergilenerek, Vounous ateşi yakıldı.

ZgotmplZ

Çatalköy Esentepe Belediyesi tarafından bu yıl altıncısı düzenlenen Vounous Pişmiş Toprak Sempozyumu tamamlandı.

8 ülkeden 20 akademisyen ve sanatçı ile ülkeden 50 katılımcının yer aldığı organizasyonda, 15 gün boyunca üretilen eserler sergilendi ve her yıl geleneksel olarak müzikler eşliğinde yapılan meşale yürüyüşüyle Vounous ateşi yakıldı.

Vounous Pişmiş Toprak Sempozyumu Proje Koordinatörü Rauf Ersenal, bu yılki sempozyuma 8 ülkeden 70 sanatçının katılımıyla gerçekleştiğini ve Çatalköy'de bulunan Vounos tarihi Yerleşkesi’nde çıkarılan ve yurt dışına kaçırılan eserlerin replikalarını yaparak bu kültüre yeniden hayat verdiklerini dile getirdi.

Çatalköy - Esentepe Belediye Başkanı Ceyhun Kırok da sempozyumu, "5 bin yıl önce bu topraklarda var olan Vounous kültürüne yeniden hayat vermek ve ülkeden kaçırılan tarihi eserlerin replikalarını kazandırmak amacıyla" düzenlediklerini anımsattı.

Nihai hedeflerinin 365 gün üretimin devam ettiği, sanatçıların çalışmalarına devam edebileceği, turistlerin vatandaşlar ve öğrencilerin yıl boyunca gezilip görebileceği bir "açık hava müzesi oluşturmak" olduğunu vurgulayan Kırok, “Akdeniz coğrafyasında ilk ve tek olacak, beldeye turistik cazibe katacak Vounous Tunç Çağı Köyü ve Açık Hava müzesini hayata geçirmek için çalışmalara başladık.” dedi.

Kırok, projenin hayat bulabilmesi için hükümet, ilgili bakanlık, Anıtlar Yüksek Kurulu, Eski Eserler ve Müzeler Dairesinin proje için gerekli olan izin onay ve prosedürleri yerine getirmelerini istedi.

Konuşmaların ardından Kapanış seremonisi gerçekleştirildi.

Sempozyum çerçevesinde üretilen tüm eserlerin kapanış töreninde vatandaşların beğenisine sunuldu.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR


Yorum Yap

Yorum yapabilmek için giriş yapmanız gerekmektedir.Giriş yapmak için tıklayınız.

Tüm Yorumlar