ABD ve Güney Kıbrıs "savunma iş birliği" yaptı

11 Eylül 2024

A
A

ABD ile Güney Kıbrıs Rum Yönetimi arasında savunma iş birliği yol haritası anlaşması imzalandı.

ZgotmplZ
Güney Kıbrıs Savunma Bakanı Vasilis Palmas ve ABD'nin Uluslararası Güvenlik konularından sorumlu Bakan Yardımcısı Celeste Wallander, Rum Savunma Bakanlığı'nda düzenlenen törende 'Savunma İş Birliği Yol Haritası'nı imzaladı.

ABD ile Güney Kıbrıs Rum Yönetimi (GKRY) arasında uluslararası güvenlik endişelerine karşı "İkili Savunma İşbirliği Yol Haritası" anlaşması imzalandığı duyuruldu.

ABD Savunma Bakanlığı'ndan (Pentagon) yapılan açıklamaya göre, Avrupa ve Doğu Akdeniz'in istikrar ve güvenliğinin ABD ile GKRY için "hayati önem taşıdığına" işaret edildi.

ABD Savunma Bakanlığı ve GKRY Savunma Bakanlığı'nın "İkili Savunma İşbirliği Yol Haritası"nı imzaladığı belirtilen açıklamada, bölgedeki güvenlik zorluklarının müttefikler arasında savunma ve güvenlik konularında yakın işbirliğini zorunlu kıldığı aktarıldı.

Açıklamada, ABD ve GKRY'nin "İkili Savunma İşbirliği Yol Haritası"nın imzalanması yoluyla "mevcut ve öngörülen uluslararası güvenlik endişelerini ele almak için iş birliği yapma taahhütlerini" yeniden teyit ettiğine yer verildi.


ASKERİ İŞ BİRLİĞİ HER ALANA YAYILDI

ABD, Güney Kıbrıs'a 2021'de kısmen kaldırdığı 1987'den itibaren uygulanan silah ambargosunu 2023 ve 2024 yıllarında sınır koymaksızın kaldırmıştı. Rum yönetiminin bu kararla ölümcül her türlü silahı edinmesinin önü açılmıştı.

Diğer yandan ABD yönetimi, Rum ordusunu 2022 yılında, eski Varşova Paktı ülkelerine uyguladığı eyaletler arası özel eğitim ve iş birliği programı olan “Ulusal Muhafızlar Bürosu Eyalet Ortaklığı Programı”na almıştı. ABD, bu kapsamda Güney Kıbrıs Rum Yönetimi'ni New Jersey eyaleti ile eşleştirerek, "kardeş" ilan etmişti. Rum Savunma Bakanlığı ile New Jersey Eyaleti Milli Muhafızı arasında 30 Mart 2023'te “Eyalet Ortaklığı Programı” anlaşması imzalanmıştı. İş birliği programına alınan ülkeler, Amerikan eyaletlerinden biri ile kardeş ilan edilerek eşleştiriliyor, silahlı güçler arasında eğitim ve tatbikatlar düzenleniyor.

İki ülke arasında ayrıca Kıbrıslı askerlere ABD'de eğitim alma olanağı sağlanmasını sağlayan Uluslararası Askeri Eğitim ve Öğretim (IMET) Programı ile Tedarik ve Karşılıklı Hizmet Verme Anlaşması (ACSA) da imzalanmıştı.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR


Yorum Yap

Yorum yapabilmek için giriş yapmanız gerekmektedir.Giriş yapmak için tıklayınız.

Tüm Yorumlar