"Türkiye, Kıbrıs Türk Devleti'nin güçlenerek devam etmesinin teminatıdır"

23 Temmuz 2024

A
A

TBMM Başkanı Kurtulmuş, Türkiye o müdahaleyi yapmasaydı Kıbrıs'ın aynen bugün Gazze'de yaşananlara benzer şekilde bir soykırımla karşı karşıya kalacağını belirterek, şartlar ne olursa olsun TC'nin Kıbrıs Türk halkını yalnız bırakmayacağını vurguladı.

ZgotmplZ

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanı Numan Kurtulmuş'un himayelerinde, İstanbul Üniversitesi (İÜ) ve Cihannüma Dayanışma ve İşbirliği Derneği tarafından İÜ Rektörlük binasında, "Kıbrıs Barış Harekatı'nın 50'nci Yılında Uluslararası Kıbrıs Sempozyumu" düzenlendi.

Sempozyuma Cumhurbaşkanı Ersin Tatar da katıldı.

Dönemin Başbakanı Bülent Ecevit ile Başbakan Yardımcısı Necmettin Erbakan'ı anan Kurtulmuş, onların cesaretleri olmasaydı, bugün Kıbrıs'ta bir Türk devletinin varlığından bahsedilemeyeceğini söyledi.

"KIBRIS'IN GELECEĞİ İÇİN CİDDİ FİKİRLER KOYMAK DURUMUNDAYIZ"

Kurtulmuş, "Daha da acısı, eğer bu Barış Harekatı olmasaydı belki bugün Kıbrıs'ta bir tek Türk'ün bile varlığından bahsedemiyor olacaktık. Bu nedenle, Kıbrıs'ın geleceği için önümüze ciddi fikirler koymak durumundayız. Öncelikle ifade etmemiz gereken Kıbrıs'ın stratejik önemidir." diye konuştu.

Doğu Akdeniz'in, önemli geçiş noktalarından biri olduğunu vurgulayan Kurtulmuş; Türkiye'nin, Doğu Akdeniz'de fiziki bir ada ve üs olan Kıbrıs'tan vazgeçmesinin asla düşünülemeyeceğini kaydetti. 

Kurtulmuş, Kıbrıs Barış Harekatı'nın sadece bir askeri başarı olmadığını dile getirerek, harekatın hem Kıbrıslı Türklerin hem Türkiye'deki Türklerin özgürlük ve onur mücadelesi olduğunu kaydetti, "Uluslararası alanda bütün zorluklara rağmen başarıyla kazanılmış bir zaferdir." diye konuştu.

"KUZEY KIBRIS TÜRK CUMHURİYETİ KIYAMETE KADAR YAŞAYACAKTIR"

Numan Kurtulmuş, Kıbrıs Barış Harekatı'nın aynı zamanda bir turnusol kağıdı olduğunu vurgulayarak şu değerlendirmelerde bulundu:

"Harekat, hakkı, hukuku, uluslararası alanda ülkelerin ve milletlerin egemen eşitliğini kabul edenlerle, etmeyenler arasında da ayrışmayı sağlayan bir turnusol kağıdı olmuştur. 50 yıllık mücadeleden sonra Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti bütün kurum ve kuruluşlarıyla teşekkül etmiş bir devlettir. Bundan sonra da kıyamete kadar yaşayacaktır. Şartlar ne olursa olsun, Türkiye Cumhuriyeti Devleti, Kuzey Kıbrıs Türk halkını hiçbir yerde, hiçbir zaman yalnız bırakmayacaktır. Bütün uluslararası platformlarda, Kıbrıs Türk Devleti'nin egemen eşitliğini savunacak, Kıbrıs Türk Devleti'nin tam manasıyla tanınabilmesi için uluslararası alanda diplomatik mücadelesini sonuna kadar sürdürecektir."

"KIBRIS TÜRK DEVLETİ" İFADESİ

Kurtulmuş, konuşmasının içinde birkaç kere "Kıbrıs Türk Devleti" ifadesini kullandığını, bunun bir dil sürçmesi olmadığını belirterek, 18 Temmuz'da, TBMM'de kabul edilen tezkere ile ilgili de, "'Kıbrıs Devleti' ifadesini orada da kullandım. Şimdi yeni bir döneme giriyoruz. Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti için yeni bir dönemin başladığının altını çizmek isterim. Her platformda Kıbrıs'ın tanınırlığının artırılabilmesi için mücadele etmeyi sürdüreceğiz." şeklinde konuştu.

Türkiye Cumhuriyeti Devleti müdahaleyi yapmasaydı Kıbrıs'ın aynen bugün Gazze'de yaşananlara benzer şekilde bir soykırımla karşı karşıya kalacağını ifade eden Kurtulmuş, "uluslararası sistemin, Kıbrıs meselesi gibi, Gazze'deki insanlık dramını da çözecek bir kabiliyete sahip olmadığı" değerlendirmesini yaptı.

Kurtulmuş, Kıbrıslının ayağına diken batarsa bunun acısını Türkiye'de 85 milyonun hissedeceğini ve gereğini yapacağını dile getirerek, "Türkiye bundan sonra da Kıbrıs Türk Devleti'nin güçlenerek devam etmesinin teminatıdır. " dedi.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR


Yorum Yap

Yorum yapabilmek için giriş yapmanız gerekmektedir.Giriş yapmak için tıklayınız.

Tüm Yorumlar