Ailelerin gözü Cumhurbaşkanı Tatar'da... Kardeşini yitiren Zafer Ağca çağrı yaptı

17 Temmuz 2024

Güncelleme: 17 Temmuz 2024

A
A

Yollarda yitirdiği kardeşi Barış'ın görülen davasında üst sınırdan ceza bekleyen Zafer Ağca, Cumhurbaşkanı Tatar'dan da Meclis’ten geçen yasayı bir an önce onaylamasını bekliyor.

ZgotmplZ

25 Mart gecesi ters şeride geçen alkollü bir sürücünün neden olduğu kazada 19 yaşındaki kardeşi Barış Ağca'yı kaybeden ağabey Zafer Ağca, bir yandan acısını yaşarken, diğer yandan hem kardeşinin dava süreci hem de trafik ve yol güvenliği ile ilgili mücadelesini sürdürüyor.

Ölümlü cezalar için uygulanan ve üst sınırı 7 yıl olan hapis cezasının 14 yıla çıkartılmasında kayıp aileleri büyük emek vermişti. Ağca ve diğer acılı aileler, şimdi Cumhurbaşkanı Ersin Tatar'ın yasayı onaylamasını bekliyor.

Ceza (Değişiklik) Yasa Tasarısı ,9 Temmuz'da Cumhuriyet Meclisi'nden oybirliğiyle geçmişti. Tatar'ın yasayı onaylayarak Resmi Gazete'de yayımlaması için 15 gün süresi bulunuyor. 

Bundan sonra trafik kazalarının önlenmesi için herkesin üzerine düşen sorumluluğu yerine getirmesini bekleyen aileler, sürücüleri de kurallara uymaya çağırıyor.

Kardeşi Barış Ağca'nın yarın Girne Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülecek duruşması öncesi kişisel sosyal medya hesabından bir açıklama yapan Zafer Ağca, üst sınırdan ceza verilmesi beklentisini dile getirdi.

Duygusal ifadelerin de yer aldığı açıklama şöyle:

"Bizler sahilde arkadaşlarımızla otururken katledilenleriz. Bizler orucumuzu açmak için kaldırımda yürürken öldürülenleriz. Bizler evden hava almak için çıkıp eve dönemeyenleriz. Bizler işten sonra arkadaşlarımızla bir kahve içip eve varamayanlarız. Bizler karşıdan karşıya geçemeyenleriz. Bizler katledilenleriz.
Benim kardeşimdi Barış Ağca. Henüz 19’undaydı. Acı olay onu bizden almadan bir ay önce abi-kardeş 10 sene sonrasının planlarını yapmıştık. Evlendiğinde erkek çocuğu olursa benim adını koyması konusunda tatlı bir kavgaya tutuşmuştuk. Ama hayallerini gerçekleştiremedi.‌
Aileler olarak bizler bu sürece başlarken bir amacımız vardı o da adaletti.
Yapılacak değişiklerin bizlerin davasını etkilemeyeceğini biliyorduk. Bizler geride kalan herkes için bunu talep ettik.
Siyasiler, ilk adımı attı. Ceza üst sınırını artırdı. Meclis’ten geçen yasa şimdi Cumhurbaşkanının onayını bekliyor. Beklentimiz sayın Ersin Tatar’ın bu yasayı onaylayarak, yürürlüğe girmesidir.
Yasa değişikliğine imza atan milletvekillerine, sesimizi duydukları için teşekkür ediyoruz. 
Ancak mücadele burada bitmedi. Ceza artışı, adımlardan sadece biriydi.
Trafik ve yol güvenliğinin sağlanması için çok yönlü kararlar üretilmeye devam edilmeli. Eğitim konusu en önemlisi. Yolların bakımı ve aydınlatma konusundaki eksiklikler giderilmeli. Ehliyet verilmesi ile ilgili kriterler yeniden gözden geçirilmeli. Siyasiler ve yerel yöneticiler trafik ve yol güvenliği konusunda gerekli önlemleri almalı. Ve tabii ki sürücüler de sorumlulukla hareket etmeli. 
Bizler yakınlarının acısını kaybeden aileler olarak, buradan sürücülere de sesleniyoruz. Lütfen alkollü araç kullanmayın. Kurallara uyun, hız sınırını aşmayın. Cep telefonunu direksiyon başında kullanmayın. Araçlarınızın bakımlarını yaptırın.
Artık yollarda kimseyi kaybetmeyelim. Bu konuda hep birlikte yürekten hareket edelim."

KAZA VE YARGI SÜRECİ

Girne - Güzelyurt Anayolu üzerinde, Lapta'daki oteller bölgesi olarak bilinen yolun hemen gerisinde 25 Mart gecesi saat 02.30 meydana gelen kazada, 172 mlgr alkollü olarak direksiyon başına geçen 32 yaşındaki Emirhan Yürük, Girne istikametine doğru seyrettiği sırada otomobiliyle karşı şeride geçmiş, bu sırada karşı istikametten gelen 18 yaşındaki Zeynep Kartal’ın kullanımındaki otomobille kafa kafaya çarpışmıştı. Kaza sonucu Kartal’ın aracında yolcu olarak bulunan 19 yaşındaki Barış Ağca olay yerinde yaşamını yitirmişti. Sürücü Zeynep Kartal ile diğer araçta yolcu olarak bulunan 30 yaşındaki Tuğçe Kocagül ise, ağır yaralı olarak hastaneye kaldırılmışlardı.

Barış Ağca’nın ölümüyle sonuçlanan kazaya neden olan alkollü sürücü Emirhan Yürük, 5 Nisan’da çıkarıldığı Girne Kaza Mahkemesi tarafından 3 ayı aşmayacak süre için cezaevine gönderilmişti.

Girne Ağır Ceza Mahkemesi'ne taşınan davada ilk duruşma 5 Temmuz'da görülmüş, ardından sanığın tutukluğunun devamına karar verilerek, sırasıyla 11 ve 18 Temmuz'a ertelenmişti.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

İLGİLİ HABERLER


Yorum Yap

Yorum yapabilmek için giriş yapmanız gerekmektedir.Giriş yapmak için tıklayınız.

Tüm Yorumlar