Ercan'ın işletme süresi 3 yıl daha uzatıldı... Şahiner devletin uğradığı zararı açıkladı

28 Ağustos 2024

A
A

Emrullah Turanlı’nın şirketi T&T'nin Ercan Havalimanı'nın işletme süresi Hakem Heyeti kararı ile 3 yıl daha uzatıldı. Şahiner'e göre bu adımla "devlet milyarlarca TL zarara uğratıldı."

ZgotmplZ

Cumhuriyetçi Türk Partisi (CTP) Milletvekili Salahi Şahiner, Ercan Havalimanı işletme süresinin 1045 gün uzatılarak, 2044’ün Kasım ayına çekildiğini kaydetti. 

Şahiner, "Alınan karar ile, geçtiğimiz yıl yapılan 59 milyon Euro vergi bağışı yetmezmiş gibi, üzerinden bir yıl geçmeden, Emrullah Turanlı’ya toplamda 100 milyon Euro civarında bir rant kapısı daha açıldığını" savundu.

Salahi Şahiner yaptığı yazılı açıklamada, geçen yıl 20 Temmuz öncesinde Ercan Havaalanı İşletme Haklarının Devri Sözleşmelerine ek olarak imzalanan “Ek Sözleşme 5” kapsamında devlet ile T&T şirketi arasındaki sözde ihtilaflı konuların çözümü için 5 Haziran tarihi itibarıyla Hakem Heyeti kurdurulduğunu belirtti.

“Hakem Heyeti tarafından alınan karar ile Ercan Havalimanı İşletmecisi Emrullah Turanlı’ya toplamda 100 Milyon Euro civarında bir rant kapısı daha açıldığını” iddia eden Şahiner, “Bu halka sağlık, ulaşım, eğitim, üretime destek gibi hizmetler olarak geri dönmesi beklenen milyarlarca TL, halktan çalınıp ilgili şirketin kasasına konulacak.” dedi.

“Hakem Heyetinin kararına göre, 2042 yılında Turanlı tarafından devlete teslim edilmesi gereken havalimanının teslim süresinin 1045 gün uzatılarak, 19 Kasım 2044’e kadar çekildiğini” ifade eden Şahiner, şunları kaydetti:

“Turanlı’nın yıllık cirodan elde ettiği meblağ 30 Milyon Euro civarında iken, Hakem Heyeti tarafından yapılan üç yıla yakın bir uzatma ile devlete kalması gereken 90 Milyon Euro’ya yakın kaynak, bu süre zarfında hükümet tarafından Turanlı’nın kasasına konulacak.”

“DEVLETE 19 MİLYON EURO CEZA KESİLDİ”

Hakem Heyeti kararında ayrıca, T&T şirketinin, İhale Şartnamesindeki yükümlülüğü olan pist inşasını gerektiği şekilde yapmadığı, yapılmasının “ilave bir ek iş” olduğu gerekçesi ile devlete 19 Milyon Euro ceza kesildiğini öne süren Salahi Şahiner, “Hakem heyeti ile yargımız işlevsiz hale getirildi.” dedi.

Toplum her geçen gün borç batağına saplanırken, kamu maliyesinin milyarlarca liralık zarara uğratıldığını ve oluşan açığı kapatmak için devletin yüksek faizlerle borçlanmaya mecbur bırakıldığını savunan Şahiner, "yandaşlara altın tepside sunulan kıyakların faturasının", gariban halkın cebinden çıktığını ileri sürdü.

Kıbrıs Türk halkının geleceğini gasp eden usulsüzlükleri ve yolsuzlukları her yerde ve her zaman ifşa etmeye devam edeceklerini kaydeden Salahi Şahiner, “Günü geldiğinde bu saltanatın diktiği utanç abideleri yerle bir edilecektir. Gün gelecek ve tüm bunların hesabı halka verilecektir. Bundan kimsenin şüphesi olmasın” dedi.

Şahiner, Hakem Heyeti kararının kamuoyundan sır gibi saklandığını ve hükümete mensup milletvekilleriyle, bakanların bile bundan haberi bulunmadığını savundu.

Ercan Ek Sözleşme 5 ile kurulan Hakem Heyeti raporunun ilgili bölümlerini görmek için tıklayın

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR


Yorum Yap

Yorum yapabilmek için giriş yapmanız gerekmektedir.Giriş yapmak için tıklayınız.

Tüm Yorumlar