KTÖS: Güney'de açılan "karma evlilik çocukları" davasını AİHM'e taşıyabiliriz

27 Ocak 2025

Güncelleme: 27 Ocak 2025

A
A

KTÖS Genel Sekreteri Maviş, Güney'deki Anayasa Mahkemesi'nde açılan "karma evliliklerden doğan çocuklar" ile ilgili davanın şubatta açıklanacak kararının olumsuz olması halinde, 9 sendikanın davayı AİHM'e taşıyacağını söyledi.

ZgotmplZ

Eda Hançer Akkor’un, "Kıbrıs Cumhuriyeti Yüksek Anayasa Mahkemesi’nde açtığı karma evliliklerden doğan çocuklarla ilgili davanın kararı", 21 Şubat Cuma saat 09.30’da açıklanacak.

"Davanın maddi ve manevi sorumluluğunu üstlendiği dokuz sendika" adına yazılı açıklama yapan Kıbrıs Türk Öğretmenler Sendikası (KTÖS) Genel Sekreteri Burak Maviş, mahkemeden olumsuz bir karar çıkması durumunda, tüm sendikaların davayı Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne taşıma konusunda kararlı olduğunu belirtti.

Maviş, “Bu mücadele, sadece bireysel bir hak arayışı değil, aynı zamanda Kıbrıslı Türk toplumunun geleceği ve eşit yurttaşlık haklarının savunulmasıdır.” ifadelerini kullandı.

Davayı yakından takip ettiklerini, sürecin sonuna kadar mücadele edeceklerini belirten Maviş, 21 Şubat’ta mahkeme öncesi ve sonrası avukatlarla birlikte basına açıklama yapılacağını kaydetti.

"KENDİ ÇOCUKLARIMIZ, KENDİ TOPRAKLARIMIZDA YABANCI KONUMUNA DÜŞÜYOR”

Kıbrıs sorununun yarattığı en önemli sosyal sorunlardan birinin Kıbrıs Cumhuriyeti vatandaşları ile diğer ülke vatandaşlarının yaptığı evlilikler sonucu doğan çocukların vatandaşlık hakkından mahrum bırakılması olduğunu söyleyen Maviş, “Bu durum, Kıbrıs Cumhuriyeti’nin keyfi ve ayrımcı uygulamaları nedeniyle kendi çocuklarımızı, kendi topraklarımızda yabancı konumuna düşürmektedir.” dedi.

Maviş, karma evliliklerden doğan çocukların Avrupa Birliği ve Kıbrıs Cumhuriyeti vatandaşlık haklarının askıya alınmasının, birçok aileyi temel insan haklarından yoksun bıraktığını ve ciddi mağduriyetlere yol açtığını kaydetti.

Kıbrıs Cumhuriyeti'nin keyfi ve hukuksuz kriterleri nedeniyle, pek çok genç çiftin, çocuklarının vatandaşlık hakkını güvence altına almak için doğum ve evliliklerini yurt dışında gerçekleştirmek zorunda kaldığına dikkat çeken Maviş, "Bu durum, aileleri hem maddi hem de manevi olarak büyük bir yük altına sokmakta, aynı zamanda ciddi sağlık ve hukuki riskleri de beraberinde getirmektedir." dedi.

Maviş açıklamasında, "Kıbrıs Türk toplumu, Kıbrıs Cumhuriyeti’nin kurucu ortağı ve resmi olarak Avrupa Birliği’nin bir parçasıdır. Bir bireyin kiminle evleneceğine devletler karar veremez; aynı şekilde, bir bireyin anne ve babasını belirleme hakkı da hiçbir merciinin tasarrufunda olamaz. Vatandaşlık hakkı, doğumdan gelen temel bir insan hakkıdır ve hiçbir siyasi engellemeye kurban edilemez." ifadelerini kullandı.

Davanın sorumluluğunu üstlendiği dokuz sendika şunlar:

“KTÖS, KTOEÖS, DAÜ-SEN, KTAMS, KOOP-SEN, BES, BASIN-SEN, ÇAĞ-SEN, DEV-İŞ”

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR


Yorum Yap

Yorum yapabilmek için giriş yapmanız gerekmektedir.Giriş yapmak için tıklayınız.

Tüm Yorumlar

İlginizi Çekebilir