TMT mücahitleri, milli şuuru yaşatmak için çaba gösteriyor

17 Temmuz 2024

Güncelleme: 18 Temmuz 2024

A
A

Resmigeçitlerde mücahit üniformasıyla yürüyen Ahmet Ced, Mehmet Küçük ve Naci Töre, yıllardır ilk günkü gibi heyecanla duygulandıklarını belirtti.

ZgotmplZ

Milli günlerde resmigeçitlerde mücahit üniformasıyla yürüyen Ahmet Ced, Mehmet Küçük ve Naci Töre, 20 yıldır ilk günkü gibi duygulandıklarını ve heyecanlandıklarını belirtti. “Sağlığımız el verdiğince yürümeye devam edeceğiz. Milli şuuru yaşatmak için çaba gösteriyoruz” diyen mücahitler, halkın coşkusunun kendilerini motive ettiğini söyledi.

75 yaşındaki Ahmet Ced’in komutasında bir araya gelen mücahitler, 20 Temmuz 1974’ün 50’nci yıl dönümünde Türk Ajansı Kıbrıs’a (TAK) konuştu. Ced, Küçük ve Töre, TC Lefkoşa Büyükelçiliği, Kıbrıs Türk Barış Kuvvetleri Komutanlığı ve Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığı’na intikal yürüyüşleri düzenlediklerini ve gördükleri saygıdan dolayı onur duyduklarını ifade etti. Mücahitler, sadece Kıbrıs'ta değil, Türkiye’de de resmi törenlere katıldıklarını belirtti.

"BU İŞ GÖNÜL İŞİ"

68 yaşındaki Mehmet Küçük, röportajda ilk sözü alarak, "Bu iş gönül işi, sevgi, saygı işidir. İçten gelen bir duygudur. Kimseyi yürümek için zorlayamazsınız" dedi. Ahmet Ced’in mücahitleri toparlamak için büyük çaba gösterdiğini söyleyen Küçük, "Yaşasın Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti, yaşasın Anavatan Türkiye Cumhuriyeti" diye konuştu.

"TÖRENLERDE YÜRÜMEK BENİ DİNÇLEŞTİRİR"

62 yaşındaki Naci Töre ise, "Törenlerde yürümek bana coşku verir. Bando sesi ve bu elbiseyi giymek beni dinçleştirir, kendimi delikanlı gibi hissederim" dedi. Töre, bu törenlere katılmalarının en büyük sebebinin milliyetçilik ruhunu geleceğe taşımak olduğunu vurguladı. "Bizden sonraki nesil, 'bu insanlar vardı, bu mücadeleyi verdi, vardılar, vardırlar' desin istiyoruz" diye konuştu.

"SENELERDİR YÜRÜYORUZ AMA BİZE DEĞER VEREN YOK"

Yürüyüşün komutanı Ahmet Ced, "Senelerdir yürüyoruz ama bize değer veren yok" diyerek serzenişte bulundu. Ced, "Geçmişini unutanlar yok olmaya mahkumdur. Biz de onlardan olacağız. Bizim nesil bittiğinde bu iş de bitecek" dedi. Ced, yürüyüşe nasıl öncülük ettiğini anlatarak, "Elbise, bot, palaska gibi şeylere ihtiyaç vardı. Birliklere emir verildi, 2 bot birinden, 2 bere birinden öyle toparladık kıyafetleri ve başladık. Ben 20 yıla yakın süredir yürürüm" dedi.

20 TEMMUZ 1974 ANILARI

20 Temmuz 1974 anılarını paylaşan Mehmet Küçük, "Geçmişi hiç unutmadım" diyerek, Geçitkale'de askerken yaşadıklarını anlattı. Naci Töre ise, 12 yaşında yaşadığı Akhisar'daki olayları hatırlayarak, köylerinin karma olduğunu ve Türk ordusunun Kıbrıs’a çıkarma yaptığını duyduklarında yaşadıkları heyecanı dile getirdi. Ahmet Ced de Lefke Sancağı’nda takım komutanı olarak yaşadıklarını anlattı.

Ced, 24 Temmuz 1974’te esir düştüklerini belirterek, "Limasol dağlarının üzerinde eskiden İngilizlerin eğitim kampı olan bir yere götürüldük. Günde 3 zeytin ve bir parça ekmek… Ne zorluklar yaşadık…" dedi. 20 Temmuz’un 50’nci yıl dönümünde serzenişte bulunan Ced, "Bizlere gazilik belgesi bile verilmedi" diye konuştu. Naci Töre ise "50 yılda çok daha ileriye gitmemiz gerekirdi, geriye gittik" diyerek üzüntüsünü dile getirdi.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR


Yorum Yap

Yorum yapabilmek için giriş yapmanız gerekmektedir.Giriş yapmak için tıklayınız.

Tüm Yorumlar