Zeki Çeler iş insanlarına seslendi: İşçinin hakkını verin!

1 Eylül 2024

Güncelleme: 1 Eylül 2024

A
A

TDP Genel Başkanı Zeki Çeler, rozet ve koltuk sevdasını bir kenara bırakarak sorunlar için bir araya gelinmesini istedi. Çeler, ülkedeki işsizlik oranının ve üretim maliyetlerinin hayat pahalılığının nedenleri olduğunu vurguladı.

ZgotmplZ

Toplumcu Demokrasi Partisi (TDP) Genel Başkanı Zeki Çeler, Kıbrıs Türk Ticaret Odası Genel Kurulu’nda yaptığı konuşmada, Orta Doğu’daki ateş çemberine, vergi adaletsizliğine, ekonomi yönetimine ilişkin görüşlerini paylaştı, Kıbrıs sorununda da diyalogdan kaçmanın sonuçlarına işaret etti.

Kıbrıs Türk Ticaret Odası’nın (KTTO) dünkü Genel Kurulu’nda konuşan Çeler, Kıbrıs Türk toplumunun 150 yıllık bir var oluş/yok oluş endişesi olduğunu ve bunun iliklerine kadar işlediğini söyleyerek, aslında toplumun kodunda üretmek, ticaret yapmak ve iyi eğitim almak olduğunu kaydetti.

Çeler, “Ancak bugün samimi şekilde geriye bakmamız lazım; ‘Ne yaptık, ne oldu, bundan sonra ne yapmamız lazım’ diye. Bu toplumun artık yokluk ve varlıkla ilgili hala endişeleri olması hepimizi düşündürmelidir” dedi.

“SİZLER KAZANACAKSINIZ AMA EMEĞİN DE HAKKI VERİLECEK, ADİL VERGİ TOPLANACAK”

Ticaret insanları ve sanayicilerin; ürettikleri ve çalıştıkları müddetçe elbette daha büyük olması gerektiğini belirten Çeler ancak aynı paralelde emeğin de hakkı korunarak, bu ülkenin geleceği için iki tarafın da birbirini desteklemekle yükümlü olduğunun unutmaması gerektiğini belirtti.

Çeler, “Sizler daha çok kazanacaksınız ama devlette adil vergi toplama sistemini hayata geçirecek ve hiçbir siyasi bağ, dostluk ya da çıkar uğruna bunu delmeden toplayacak, sosyal devlet politikalarını hayata geçirecek. Kaliteli kamusal eğitim sistemi, kaliteli kamusal sağlık sistemi, güvenli yollar, sürdürülebilir çevre ve yaşam için toplumun yararına kullanacak” dedi.

“TİCARET ODASI BİLEREK VEYA BİLMEYEREK MODERN KÖLELİĞE OLANAK SAĞLAMAMALIDIR”

TL kullanımından dolayı yaşanan enflasyonla baş etmenin ve dünyayla rekabet etmenin elbette zor olduğunu ancak herkesin şapka, rozet ve koltuk sevdasını bir kenara bırakarak, başka formüller için bir araya gelme zorunluluğu olduğunu hatırlatan Çeler, Ticaret Odası’nın özellikle 2004 yılında dünyaya açılan en önemli kapı olduğunu belirtti.

Çeler, “Bu kapının ülke geleceği ve insanlarımız için doğru kullanılması hepimizin en büyük görevidir. Dünyada ve ülkemizde modern kölelik ve insan ticaretinin ayyuka çıktığı ve doğallaştırıldığı bu dönemde, Ticaret Odası’nın da adının kirlenmemesi, bunlara bilerek ya da bilmeyerek olanak sağlamaması gerektiğinin altını çizmek istiyorum” dedi.

“DİPLOMASI VE DİYALOGDAN UZAK HAREKET ETMENİN CEZASININ HEP BİRLİKTE ÇEKİYORUZ”

Kıbrıs sorunuyla ilgili olarak görüşlerini paylaşan Çeler, henüz bir müzakere masasının kurulmamış olmasının, diploması ve diyalogdan uzak hareket etmenin cezasının hep birlikte çekildiğine işaret etti.

Çeler, “Rum tarafına altın tepsi de Kıbrıs Türk ekonomisini bitirileceği doneler veriyoruz. Esas olan da yine bizlere oluyor. İş insanlarımıza, yatırımcılarımıza ve bireysel vatandaşlarımıza kadar uygulanması planlanan eylemler, biz bu şekilde devam edeceksek, maalesef hepimizi bulacak” dedi.

“KİMSE KİMSEYİ SUÇLAMASIN ARTIK”

Kıbrıs Rum tarafının “uzlaşmaz” bir tavrı olabileceğini ama “Biz bunu aşmak için ne yapıyoruz?” sorusunun sorulması gerektiğini söyleyen Çeler, Orta Doğuda birçok bölgede devam eden savaşlara dikkat çekti.

Çeler, “Elbette böylesi bir ateş çemberinde, Türkiye’nin adadaki varlığından kimsenin geri adım atmayacağı da nettir. Kimse kimseyi suçlamasın artık” dedi.

“EKONOMİNİN GÜÇLENMESİ SADECE İŞ İNSANLARINDAN ALINACAK VERGİLERE BAĞLI DEĞİLDİR”

Ülkedeki işsizlik oranının, üretim maliyetlerinin artışının, hayat pahalılığının nedenlerini gözler önüne serdiğine vurgu yapan Çeler, bu ölçüsüz vergilendirme ve harç zamlarının da kabul edilebilir noktada olmadığını kaydetti.

Çeler, “Bu ülkenin ekonominin güçlenmesi sadece iş insanlarından alınacak vergilere bağlı değildir, daha birçok unsur vardır. İnanıyorum ki bugünden itibaren bu ülkenin geleceği ve bekası için; geleceğimiz olan gençlerimiz için yaptığınız yatırımların heba olmaması için birlikte mücadele edeceğiz” ifadelerine yer verdi.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR


Yorum Yap

Yorum yapabilmek için giriş yapmanız gerekmektedir.Giriş yapmak için tıklayınız.

Tüm Yorumlar