Gürcafer'e 2 gün tutukluluk... Hakkında birçok iddia var

31 Temmuz 2024

Güncelleme: 31 Temmuz 2024

A
A

KTİMB Başkanı Gürcafer, H.A. ve N.T.'ye çıkarıldıkları Lefkoşa Kaza Mahkemesi'nde iki gün ek tutukluluk verildi. Gürcafer'in ülkeye getirilecek 3'üncü ülke vatandaşlarının işlemlerini hızlandırmak için 135 bin euro aldığı da iddialar arasında...

ZgotmplZ

Polis Genel Müdürlüğüne bağlı Mali Suçlarla Mücadele Şube Amirliği tarafından yürütülen soruşturma kapsamında tutuklanan Kıbrıs Türk İnşaat Müteahhitleri Birliği (KTİMB) Başkanı Cafer Gürcafer ile H.A. ve N.T., Lefkoşa Kaza Mahkemesi'ne çıkarıldı. Mahkeme, zanlılar hakkında 2 gün tutukluluk kararı verdi.

"Sahte Resmi Belge Düzenleme ve Tedavüle Sürme”, “İrtikap”, “Menfaat Temini İçin Sahte, Gerçek dışı veya Hukuka Aykırı Evrak Düzenleme, İmzalama, Tasdik Etme veya Verme" ve “Sahtekarlıkla Kayıt Temin Etme” suçlarıyla tutuklanan KTİMB Başkanı Cafer Gürcafer ve KTİMB çalışanı zanlılar H.A. ve N.T. Lefkoşa Kaza Mahkemesi‘ne getirildi.

Duruşmada olguları aktaran Mali Suçlarla Mücadele Şubesi'nde görevli polis, mahkeme emrince 28 Mart 2024 tarihinde KKTC genelinde ülkeye getirilen 3’üncü dünya ülkeleri vatandaşlarıyla ilgili tahkikat başlatıldığını kaydetti.

ZANLILAR HAKKINDAKİ İDDİALAR NELER?

135 bin 800 Euro aldığı iddiası:

Bir iş takipçisinin polise verdiği ifadede, zanlı Gürcafer'in müracaat edenlerden ilgili işlemleri hızlandırmak için 2022 ile 2023 tarihleri arasında toplam 135 bin 800 Euro para aldığını belirten polis, Müteahhitler Birliği ile Çalışma Bakanlığı arasında bir protokol imzalandığını, ülkeye gelecek işçilerin ön izin ve kota çalışma işlemlerini kolaylaştırmak amacıyla zanlının bu faaliyetleri sürdürdüğünü ifade etti.

Sahte belge ile 55 işçilik kotayı iptal ettirme:

3 Haziran’da Mali Şubeye gelen bir inşaat firması yetkilisinin 55 kişilik kota müracaatıyla ilgili Gürcafer'in Çalışma Bakanlığı’na yazı yazarak söz konusu işlemi iptal ettirdiğini dile getiren polis, inşaat şirketinin bundan haberi olmadığını, konuyu bakanlıkta öğrendiğini ve zanlının sahte belge düzenleyerek bu işlemi gerçekleştirdiğini öne sürdü.

Firmaların bilgisi dışında işçi getirilmesi:

Bir firma yetkilisinin 9-21 Haziran 2023'te 30 kişilik ön izin başvurusu beklediğini, ancak firmanın bilgisi olmadan ülkeye kanunsuz şekilde 16 kişinin getirildiğini belirten polis, bu kişilerin nerede olduğuyla ilgili firmaya bilgi verilmediğini ve söz konusu kişilerin yerlerinin ise tespit edilemediğini kaydetti.

Polis, zanlılar, H.A. ve N.T’nin ise 16 kişinin adaya kanunsuz getirilmesiyle ilgili bilgisayarda işlem yaptığını, süreç tamamlanmadan ön izinlerle ilgili bilgisayar çıktıları hazırladığını, ancak bu ön izin belgelerini kimlerin aldığını hatırlamadıklarını söylediklerini belirtti.

N.T.'nin KTİMB’te  ön izin başvuruları işlemlerinden, H.A.'nın ise üçüncü dünya ülkelerinden getirilecek işçilerin sorumlusu olduğunu belirten polis, başka bir inşaat firması tarafından yapılan şikâyette 14 kişinin firmanın kendi bilgisi dışında adaya getirildiğini, nerede olduklarının bilinmediğini söylediğini belirtti.

Polis, bu 14 kişinin zanlı Cafer Gürcafer'in oğlunun firması tarafından getirildiğini, bu kişilerin de nerede olduğunun bilinmediğini açıklayarak, firmanın itirazı üzerine Gürfacer’in oğlunun ortağının işçileri bulacağını söyleyerek, firmayı telkin ettiğini belirtti.

Ayrıca bir dönem Müteahhitler Birliği ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın Pakistan uyruklu kişilerle ilgili protokol imzaladığını, ülkeye getirilen 22 kişiyle ilgili de tahkikat başlatıldığını söyleyen polis, konuyla ilgili zanlının izahatinde, adaya “22 kişinin getirildiğini” söylediğini, ancak bu sayının çok daha yüksek olduğunu belirtti.

“ARANAN BİR KİŞİ VAR, YÜZLERCE DOSYA İNCELENECEK…”

Zanlılarla ilgili yürütülen soruşturma kapsamında H.A. ve N.T’nin birlik binasındaki bilgisayarında arama yapıldığını, ancak bilgisayarda bir şey bulunmadığını verilerin silindiğini söyleyen polis, zanlılara konuyla ilgili izahat sorulduğunda ise “prosedür gereği” silindiğini aktardıklarını, ancak verilerin 28 Haziran 2024 tarihinde aynı günde, birer dakika arayla silindiğini tespit ettiklerini açıkladı.

Meseleyle ilgili aranan emarelerin olduğunu, 6 cep telefonunun inceleneceğini, zanlılarla bağlantılı ve aranan bir kişi olduğunu, çok sayıda ifade alınacağını ve birlik binasının arşiv bölümünde incelenecek yüzlerce dosya olduğunu söyleyen polis, zanlıların poliste iki gün tutuklu kalmasını talep etti.

ZANLI AVUKATLARI

Zanlı Gürcafer'in avukatı Süleyman Özsoylular, tutukluluk süresine itiraz etmedi. ancak polise bazı sorular sordu.

Müvekkilinin dün bazı çeklerle ilgili izahat vermek için polise çağrıldığını, ancak bu yönde şahadetin olmadığını söyleyen zanlı avukatı Özsoylular, “Bizden istediğiniz izahat ile şahadet bambaşka." diye konuştu.

Diğer zanlı avukatları da polise bazı sorular yöneltti, müvekkillerinin söz konusu suçlamalarla bağlantılarının olmadığını, bilinmeyen birçok hususun olduğunu kaydederek iki günlük tutukluluğa itirazları olmayacağını belirtti.

Lefkoşa Kaza Mahkemesi'ne getirilen zanlılara mahkeme, soruşturmanın salimen yürütülebilmesi için 2 gün ek tutukluluk emri verdi.

Cafer Gürcafer, Mali Suçlarla Mücadele Şube Amirliği'nce yürütülen soruşturma kapsamında ''İrtikap, Sahte Belge Düzenleme ve Tedavüle Sürme'', H.A. ve N.T. ise "Sahte Evrak Düzenleme" suçlarından dün tutuklanmışlardı.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR


Yorum Yap

Yorum yapabilmek için giriş yapmanız gerekmektedir.Giriş yapmak için tıklayınız.

Tüm Yorumlar

Bu habere bir yorum yapılmamış.

İlginizi Çekebilir