Yunan uçaklarından Türk gemisine fişekli taciz
23 Şubat 2021
Güncelleme: 23 Şubat 2021
Ege'de faaliyette bulunan TCG Çeşme, Yunan uçaklarının tacizine maruz kaldı.
Yunanistan'a ait savaş uçakları, Balıkesir ve İzmir açıklarında Ege denizinin uluslararası sularında hidrografik ölçümler yapan TCG Çeşme gemisini taciz etti.
Anadolu Ajansı’nın haberine göre, Yunanistan Hava Kuvvetleri’ne bağlı 4 F-16 uçağı, Limni Adası batısında TCG Çeşme'ye yaklaştı. Savaş uçaklarından biri TCG Çeşme'ye 2 deniz mili mesafede bir chaff fişeği atarak tacizde bulundu.
Isı ve radar güdümlü füzeleri kandırmak için kullanılan Chaff önleme sistemi askeri uçakların çoğunda bulunuyor. Sistem pilotlar tarafından veya uçaktaki sistemler tarafından otomatik olarak fırlatılıyor.
“GEREKLİ KARŞILIK VERİLDİ”
Yaşanan tacize ilişkin açıklama yapan Türkiye Milli Savunma Bakanı Akar, "Yunan komşularımızın sık sık yaptığı tacizlerden biri. Kurallar çerçevesinde gerekli karşılık verildi. Bu konuda bizim tavrımız, kararımız, yapacağımız işler belli. Bundan kimsenin şüphesi olmasın" dedi.
Türkiye, TCG Çeşme gemisi için 18 Şubat-2 Mart tarihleri arasında Limni ve Bozbaba adalarının batısında hidrografik araştırmalar yapmak amacıyla İzmir İstasyonu üzerinden navtex ilan etmişti.
Türkiye daha önce de aynı bölgede 2018 yılında bazı ölçümlerde bulunmuştu.
ATİNA’YA VAR ANKARA’YA YOK
Yunanistan Dışişleri Bakanlığı navtex ilan edilmesine tepki göstermişti.
Yunanistan Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Alexandros Papaioannou, seyir önergesinin uluslararası sularla ilgili olduğunu ancak İzmir'deki limanın navtex ilan etmeye yetkisi olmadığını iddia etmişti.
Atina’nın kıta sahanlığının ihlal edildiğini iddia ediyor. Ancak söz konusu bölgeler uluslararası sularda yer alıyor. Ege’de Türkiye ve Yunanistan arasında kıta sahanlığı henüz belirlenmiş değil.
Ankara’yı suçlayan Yunanistan, son bir ayda Ege’nin uluslararası sularında yayımladığı navtexlerle, üç farklı tatbikat ve atış eğitimleri gerçekleştirdi.
İSTİKŞAFİ GÖRÜŞMELER YAPILIYOR
İki NATO üyesi ülke, deniz yetki alanlarının da dahil olduğu ikili anlaşmazlıklarla ilgili yıllar sonra yeniden istikşafi (keşif, tanıma amaçlı) görüşmelere başlamıştı. İlk olarak 25 Ocak'ta İstanbul'da bir araya gelen taraflar, bir sonraki görüşmeyi Atina’da sürdürme konusunda mutabık kalmışlardı. İlki 2002 yılında Ankara'da yapılan Türkiye-Yunanistan istikşafi görüşmeleri, bugüne kadar toplam 61 tur düzenlendi.
TCG ÇEŞME HAKKINDA
TCG Çeşme, orta ve derin sularda hidrografik ve oşinografik çalışmalar yapmak için dizayn edildi. Deniz haritalarının güncellenmesi için de jeolojik araştırmalar yapan TCG Çeşme, batimetrik derinlik, manyetik şiddet, yerçekimi kuvveti, deniz yüzeyi ısısı, sismik hareketlilik, ses hızı, ortam ışığı ve tuzluluk oranı konularında hassas araştırmalar yapabiliyor.
NAVTEX NEDİR?
Navtex (NAVigational TEleX), orta frekansta gemilere olası tehlike, emniyet, hava rapor ve uyarılarını otomatik olarak ileten uluslararası haberleşme sistemine verilen addır. Türk karasularında Navtex mesaj ve seyir duyuruları, Deniz Kuvvetleri Komutanlığı Seyir, Hidrografi ve Oşiongrafi Dairesi Başkanlığı tarafından Antalya, Samsun, İstanbul ve İzmir yayın istasyonlarından yayınlanıyor.
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
Bizi Facebook'ta takip edin!
mykibris.com'u Facebook üzerinden takip edin, son paylaşımlardan haberdar olun.
Yorum Yap
Yorum yapabilmek için giriş yapmanız gerekmektedir.Giriş yapmak için tıklayınız.
Tüm Yorumlar
Bu habere bir yorum yapılmamış.