Cinayet hükümlüleri de dahil şartlı tahliyeye başvuru için aranan hapislik süreleri düşürüldü

15 Ağustos 2024

A
A

Hükümet Şartlı Tahliye (Değişiklik) Tüzüğü ile 90 gün süresince, taammüden (tasarlayarak) adam öldürme suçundan hüküm giyen hükümlüler de dahil, şartlı tahliye için başvuru yapmak için aranan hapislik sürelerinde kısaltmaya gitti.

ZgotmplZ

Haber Merkezi

Bakanlar Kurulu, Cezaevi Disiplin Yasası uyarınca Şartlı Tahliye Tüzüğü'nde 90 günlüğüne değişikliğe gitti.

Bugünkü Resmi Gazete'de yayımlanan Şartlı Tahliye (Değişiklik) Tüzüğü ile şartlı tahliyeye başvuru için hapislik süreleri düşürüldü.

Buna göre, esas tüzükte "Şartlı Tahliyeye İlişkin Kurallar"ın düzenlendiği 4'üncü maddenin 1'inci fıkrasının ilk iki paragrafında değişikliği gidildi.

İlk paragraftaki değişiklikle, hükümlülerin Şartlı Tahliye Kurulu’nda durumlarının görüşülmesi amacıyla kazanacakları başvuru hakkı için aranan "hapislik cezasının 1/2’sinin tamamlanması" şartı, “1/3"e indirildi.

İkinci paragraftaki değişikle ise taammüden (tasarlayarak) katil veya adam öldürme suçu ve taammüden katil veya adam öldürmeye teşebbüs suçu işleyip mahkûm olan hükümlülerin Şartlı Tahliye Kurulu’nda durumlarının görüşülmesi amacıyla başvuru hakkı kazanabilmeleri için aranan "hapislik cezasının 3/5’inin tamamlanması" şartı, “1/2"ye indirildi.

İlk paragrafta yapılan değişiklikle, örnek olarak; 30 yıl hapislik cezası olan hükümlü, tüzük değişikliği öncesi cezasının 15 yılını tamamladıktan şartlı tahliye için başvuru hakkı kazanırken, değişiklikle birlikte cezasının 10 yılını tamamlamış hükümlüler 90 gün süresince başvuru yapabilecek.

Aynı şekilde ikinci paragraftaki değişiklikle ise 30 yıl hapislik cezası olan taammüden katil veya adam öldürme suçu ve taammüden katil veya adam öldürmeye teşebbüs suçu işleyip mahkûm olan hükümlüler, tüzük değişikliği öncesi cezasının 18 yılını tamamladıktan şartlı tahliye için başvuru hakkı kazanırken, değişiklikle birlikte cezasının 15 yılını tamamlamış hükümlüler 90 gün süresince başvuruya hak kazandı.

Hükümet Ekim 2021 ve 2 Kasım 2023 tarihlerinde de 90 gün için tüzük değişikliğine gitmişti.

Esas tüzükteki madde

Değişiklik tüzüğündeki madde

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR


Yorum Yap

Yorum yapabilmek için giriş yapmanız gerekmektedir.Giriş yapmak için tıklayınız.

Tüm Yorumlar